Comisia Europeană sprijină fermierii prin măsuri ce vizează diminuarea riscului de producere a daunelor asupra unităților zootehnice de către animalele sălbatice!

Intruziunea animalelor sălbatice în gospodăriile fermierilor reprezintă un fenomen cu repercursiuni de ordin material însemnate pentru fermieri. Eurodeputatul Daniel Buda, membru al Comisiei de agricultură și dezvoltare rurală, a adresat în acest sens Comisiei Europene o întrebare pentru a afla care sunt procedurile parlamentare, pe marginea pericolului din exploatații reprezentat de animalele sălbatice.

În motivarea sa, eurodeputatul a subliniat vulnerabilitatea fermieriilor față de această problemă.

„Fermierii se confruntă cu invazii ale animalelor sălbatice în exploatațiile lor. În acest an au fost înregistrate decese din cauza atacurilor urșilor în stâne, cât și pierderi materiale din cauza animalelor sălbatice care au pătruns pe suprafețele cultivate. Din luna iulie și până în prezent, numai pe raza localității Comarnic din județul Prahova, au avut loc 19 atacuri ale urșilor care s-au soldat cu omorârea a peste 50 de animale și vătămarea unei persoane.’’

Aceste evenimente sunt nefericite atât din cauza pierderilor de ordin material, cât și a celor de vieți omenești. România nu este un caz izolat al atacurilor de acest gen, ele se întâlnesc și în alte țări din Uniunea Europeană.

În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru Agricultură, Phil Hogan, a subliniat faptul că există o serie de politici ale UE care oferă instrumente pentru a găsi soluții în ceea ce privește coexistența animalelor sălbatice protejate cu cele crescute în unitățile zootehnice.

„Cadrul legal pentru programele de dezvoltare rurală, finanțate prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), prevede posibilitatea de a le oferi sprijin fermierilor pentru măsuri de prevenire care vizează atenuarea riscului de producere de daune asupra unităților zootehnice de către animalele sălbatice. De exemplu, aceste măsuri includ instalarea unor garduri electrice și formarea ciobanilor cu privire la cele mai bune practici în teritoriile populate de animale sălbatice. 
De asemenea, statele membre pot folosi dispoziții specifice privind ajutorul de stat pentru a compensa fermierii pentru daunele cauzate de animalele sălbatice protejate. Ca alternativă, fermierii pot primi un sprijin financiar de cel mult 15 000 EUR pe durata a trei exerciții bugetare, sprijin care poate acoperi daunele cauzate de animalele sălbatice, cu condiția ca aceste plăți să fie în conformitate cu regulile de minimis în domeniul agriculturii.“

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*