Comisia Europeana va inainta o strategie privind ingrasamintele

Comisia Europeană vă înainta o strategie privind îngrășămintele Comisia Europeană va înainta o strategie privind îngrășămintele, ca parte a eforturilor de abordare a perturbărilor cauzate de războiul din Ucraina, dar această încă nu corespunde strategiei UE anterioare în materie de îngrășăminte pe care au cerut-o părțile interesate. Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că executivul UE este pregătit să prezinte strategia privind îngrășămintele în lumina perturbărilor intense cu care se confruntă sectorul:

“Avem nevoie de o viziune clară despre cum să asigurăm, în aceasta situație de criză, securitatea economică pentru fermierii noștri și, în primul rând, securitatea alimentară pentru societatea noastră”.

Purtătorul de cuvânt s-a abținut, totuși, să dea un calendar pentru publicarea strategiei, explicând că datele nu sunt confirmate încă. Strategia se va concentra pe reducerea dependenței externe a industriei îngrășămintelor, căutând simultan modalități de a face fermierii europeni mai puțin dependenți de îngrășăminte. Aceasta va acoperi, totodată, subiecte precum țările vulnerabile din Africa, precum și aspecte legate de securitatea alimentară și sustenabilitate.

De asemenea, strategia va servi și ca o șansă de revizuire a planurilor strategice ale politicii agricole comune (PAC). Potrivit Fertilizers Europe, Rusia și Belarus furnizează 60% din îngrășămintele UE. Sancțiunile introduse în martie asupra importurilor de potasiu din Belarus și întreruperile comerțului cu Rusia au exercitat o presiune semnificativă asupra aprovizionării, lăsând sectorul să caute alte surse. Între timp, procesul de producție a îngrășămintelor a fost afectat de creșterea costurilor la energie, ridicând prețul îngrășămintelor și mai mult. Parlamentari din UE au invocat o necesitate urgentă de a aborda actuala lipsă de îngrășăminte și au îndemnat Comisia să acționeze imediat pentru a aborda costurile nesustenabile ale inputurilor cu care se confrunta fermierii.

“Îngrășământul scump înseamnă mâncare scumpă, mâncarea scumpă înseamnă că nu este accesibilă pentru unii oameni. Deci trebuie să acționam acum”.

Totuși, unii deputați europeni au criticat Comisia pentru că a întârziat:

“Așteptăm o strategie reală care să ne permită să readucem în Europa producția de îngrășăminte de care avem nevoie”. Vicepreședintele executiv al producătorului de îngrășăminte Yara a declarat că nu poate exista securitate alimentară în Europa sau la nivel global fără o strategie UE pentru îngrășăminte.

“Fară o astfel de strategie, dependentă sistemului alimentar european de îngrășămintele rusești cu un consum mai mare de carbon va continua să crească”, a avertizat ea.

Totuși, ceea ce trebuie să facem este să ajutăm fermierii să folosească eficient azotul și să se concentreze asupra unei strategii durabile. O potențială strategie de a stimulă producția internă de îngrășăminte pentru a reduce dependentă de țările terțe a fost discutată în august, în timpul unei întâlniri între ministrul spaniol al agriculturii, Agriculturii Luis Planas și omologul sau francez, Marc Fesneau.

La acea vreme, francezii au subliniat necesitatea instituirii “unei strategii UE pentru îngrășăminte precum strategia energetică”, referindu-se la planul REPower UE de a limita dependentă de combustibilii fosili ruși.

Totodată, Planas a subliniat importanta recâștigării autonomiei strategice în producția de îngrășăminte. Strategia a primit deja un sprijin provizoriu din partea comisarului pentru agricultura Wojcieichowski, care a declarat înaintea reuniunii informale a miniștrilor agriculturii din UE la Praga, din 16 septembrie, că necesită o analiză serioasă.

Sursa: https://news.agropages.com/News/NewsDetail—44250.htm