Comisia lansează Centrul de cunoștințe pentru a spori calitatea alimentelor și intensifica lupta împotriva fraudei alimentare

Răspunzând îngrijorărilor consumatorilor cu privire la calitatea alimentelor și practicile frauduloase privind produsele alimentare, Comisia Europeană va lansa astăzi, 13 martie a.c., un Centru de cunoaștere a fraudei și calității în domeniul produselor alimentare, gestionat de Centrul Comun de Cercetare.

Centrul de cunoștințe este o rețea formată din experți din cadrul Comisiei și din afara acesteia, și va sprijini autoritățile responsabile în elaborarea de politici, dar și autoritățile naționale ale UE, oferind acces la cunoștințele științifice actualizate privind problemele legate de frauda alimentară și calitatea alimentelor.

Preocupările legate de frauda alimentară și calitatea alimentelor subminează încrederea consumatorilor și dăunează întregului lanț de aprovizionare cu alimente în Europa, de la agricultori la comercianții cu amănuntul. Cazurile recente de fraudă alimentară au inclus ulei de măsline, vin, miere, pește, produse lactate, carne și păsări de curte. În plus, consumatorii pot fi expuși unor practici comerciale neloiale de comercializare, în special în ceea ce privește produsele alimentare cu diferențe semnificative de compoziție oferite pe diferite piețe, dar sub un pachet similar.

Centrul de cunoștințe privind frauda și calitatea produselor alimentare va produce buletine informative, hărți interactive, baze de date și rapoarte periodice și va face aceste informații accesibile publicului. Centrul de cunoștințe va fi finanțat integral de Comisia Europeană. Centrul de cunoștințe va completa Rețeaua de Frauda a UE prin furnizarea unei interfețe între știință și elaborarea politicilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*