Comisia propune majorarea plafonului național pentru ajutorul de stat în agricultură

Comisia Europeană propune modificări ale normelor care reglementează ajutorul de stat în sectorul agricol, sporind suma pe care autoritățile naționale o pot utiliza pentru a sprijini fermierii fără a fi nevoie de aprobare prealabilă.

Propunerea de a majora suma maximă a ajutorului de la 15.000 euro la 25.000 euro, pe o perioadă de trei ani, pe exploatație este un răspuns la cererile statelor membre ale Uniunii Europene de a îmbunătăți sprijinul acordat fermierilor în același timp cu reducerea sarcinii administrative și fără a distorsiona piața.

Modificarea propusă așa-numitelor norme privind ajutorul de minimis ar stabili, de asemenea, valoarea maximă națională a ajutorului la 1,5% din producția agricolă anuală în aceeași perioadă de trei ani (de la 1% în normele actuale). De asemenea, propune stabilirea cu 50% a sumei totale a ajutorului care poate fi acordat de statele membre unui anumit sector agricol în scopul reducerii impactului asupra comerțului dintre statele membre și evitării unei denaturări potențiale a concurenței.

În cele din urmă, noile norme ar propune și crearea registrelor centrale obligatorii la nivelul statelor membre, păstrarea înregistrărilor ajutoarelor de minimis acordate pentru simplificarea și îmbunătățirea furnizării și monitorizării ajutorului de minimis.

În conformitate cu normele actuale privind ajutorul de minimis agricol, autorităților naționale li se permite să acorde ajutoare pentru întreprinderile mici din sectorul agricol fără notificarea prealabilă a Comisiei Europene. Această formă de sprijin s-a dovedit a fi deosebit de utilă în perioadele de criză, deoarece permite autorităților să reacționeze rapid și eficient pentru a sprijini fermierii vulnerabili.

Comisia solicită în prezent feedback cu privire la modificările propuse. Consultarea vizează în primul rând autoritățile publice din UE, cu experiență anterioară în ceea ce privește acordarea de ajutoare de stat în sectorul agricol, în conformitate cu normele de minimis. Consultarea va dura până la 16 aprilie 2018.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*