Clubul Fermierilor Români a organizat astăzi, 7 iunie, la Face Convention Center din București cea de-a treia Conferință Națională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”.
Conferința Națională „Tineri Lideri pentru Agricultură” este un eveniment care își propune să adune tinerii fermieri, experți în agricultură și factori de decizie din România și Europa, pentru a discuta despre problemele și oportunitățile sectorului agricol.
La conferința au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Educației, Ministerului Mediului, Pădurilor și Apelor, ai unor entități de specific de la Bruxelles, ai unor universități partenere ale Clubului, tinerii absolvenți din primele serii ale programului, fermieri performanți din toate regiunile țării, lideri în domeniul tehnologiilor inovative pentru agricultură, reprezentanți ai altor asociații de fermieri din România, partenerii educaționali ai programului, mass media cu profil agricol și de business.
Programul Tineri Lideri pentru Agricultură (lansat în 2019) se adresează absolvenților de studii superioare, cu vârsta până la 35 de ani, care vor prelua afacerea de familie în agricultură sau dezvoltă o afacere în agricultură. Ajuns la a patra ediție, programul are pana in prezent 200 de absolvenți, si, începând cu ediția 2021-2022 a Programului, tinerii fermieri din Republica Moldova si Serbia beneficiază burse de studiu.
Agricultura reprezintă una dintre cele mai importante activități economice ale României și ale Europei, asigurând necesarul de hrană sigură, calitativă și accesibilă. În același timp, sectorul agricol este afectat de o serie de probleme, precum: îmbătrânirea populației fermierilor, scăderea veniturilor, schimbările climatice, accesul limitat la tehnologii avansate etc. Aceste probleme impun necesitatea abordării unei strategii integrate, care să sprijine dezvoltarea.
„Conferința Națională Tineri Lideri pentru Agricultură este forumul anual unde prezentăm și punem în valoare inițiative, recomandări și posibile modele vizând dezvoltarea sistemică și integrată a sectorului agricol din România. Conferința asigură platforma de interacțiune și noi parteneriate între tineri fermieri și factori de decizie, generând acțiuni de aprofundare a unor teme strategice pentru România și la nivel european, pentru elaborarea unor scenarii și strategii pentru o evoluție favorabilă a sectorului agricol. Conferința este parte dintr-un proces prin care ne dorim să susținem tinerii fermieri în formarea lor și să le oferim sprijinul necesar pentru a deveni lideri de succes în agricultură. Încurajăm fermierii, tineri sau seniori, instituțiile și alți actori relevanți să se înscrie pentru participarea la această conferință și să se alăture eforturilor noastre de a face agricultura o activitate durabilă, eficientă și performantă”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.
Conferința s-a derulat pe 2 sesiuni, care au vizat problemele dar și oportunitățile pe care tinerii fermieri din România și Europa le au, în contextul social-politic și economic în care funcționează sectorul agricol.
În prima sesiune au fost abordate problemele de natură economică ale sectorului agricol, cu accent pe dezvoltarea durabilă și sprijinirea tinerilor fermieri. Au fost analizate și mecanismele de sprijin a tinerilor fermieri, cum ar fi finanțarea prin fonduri europene, accesul la credite și la piețe, dezvoltarea și promovarea de noi modele economice pentru creșterea valorii adăugate.
Cea de a doua sesiune s-a concentrat pe soluțiile digitale pentru dezvoltarea sectorului agricol fiind prezentate exemple concrete de aplicare a acestora în agricultură, precum și modalitățile de formare și educare a tinerilor fermieri pentru utilizarea acestora.
De asemenea, cu ocazia conferinței, Clubul Fermierilor Români a lansat și inițiativa pentru crearea în România a unui Centru European de Excelență pentru Formarea și Promovarea Tinerilor Lideri în Agricultură. Acest centru de excelență va avea ca scop principal formarea și susținerea tinerilor lideri din agricultură, prin programe de formare, programe de mentorat și de business.