Costuri de producție ridicate, pentru producătorii de cafea din Honduras

Honduras este cel mai mare producător de cafea din America Centrală și cel de-al treilea din America Latină.

Honduras ocupă locul cinci, la nivel mondial, în producția de cafea. Producția de cafea, în anul de comercializare 2018/19 (Oct 2018 – Sept 2019), este estimată la 7,3 milioane de saci de 60 de kilograme, cu două procente în scădere față de recolta înregistrată în anul de comercializare 2016/17.

În aprilie 2018, studiile au identificat patru tulpini noi de rugină de cafea în Honduras. Producătorii de cafea vor continua să lupte împotriva răspândirii ruginei, care va crește costurile de producție.

Producătorii de cafea se confruntă cu costuri de producție crescute pentru a încerca să prevină rugina și o scădere a prețurilor internaționale ale cafelei. Institutul de cafea din Honduras (IHCAFE) informează producătorii cu privire la măsurile de monitorizare, prevenire și tratament pentru combaterea ruginei. IHCAFE continuă cu sistemul de avertizare timpurie stabilit în 2012 și continuă să facă cercetări privind soiurile de cafea rezistente la rugină.

Un alt factor care poate reduce producția este faptul că majoritatea producătorilor sunt mici. Ei nu au accesul la credite pentru a investi în măsuri preventive împotriva ruginii de cafea. Mulți producători de cafea sunt deja în datorii față de împrumuturile anterioare pentru plantare, renovare și întreținere.