Craiova la “Ziua Semințelor Certificate” organizată de AISR

În prezența a 140 de invitați, în data de 27 octombrie 2017, a avut loc la Craiova în Hotelul La Rocca seminarul: “ZIUA SEMINȚELOR CERTIFICATE”, peste 80% din totalul persoanelor participante fiind fermieri din județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Teleorman. Tematica seminarului s-a referit la demonstrarea importanței si beneficiile utilizării semințelor certificate pentru fermieri.

Este cel de-al treilea eveniment de acest gen organizat de Alianța Industriei Semințelor din România, după cel din 2016, la CTS -Negrești, jud.Vaslui și cel din luna mai 2017 de la Brăila, în parteneriat cu Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor si Materialului Săditor București (LCCSMS) și Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS Dolj). La eveniment au participat autorități locale (direcții agricole și fitosanitare, APIA, AFIR, ITCSMS-uri).

Președintele AISR, Andrei Măruțescu a mulțumit fermierilor pentru participarea la eveniment și a prezentat câteva realizări ale AISR din ultimii ani.

Au fost prezentate materielele:

  • ITSCMS Dolj, director Ofelia Muller a supus atenției invitaților trei prezentări legate de activitatea ITCSMS Dolj: Certificarea oficială a semințelor; Eșantionarea loturilor de sămânţă; Procedura de certificare în laborator a semințelor.
  •  LCCSMS – director Carmen Mitrea a vorbit participanților despre rolul și activitățile instituției și importanța sa pentru agricultura românească, accentuând importanța certificării semințelor. Carmen Mitrea a răspuns la întrebările invitaților legate de etichetarea semințelor.
  • AISR – director Antonia Ivașcu, organizatorul și moderatorul evenimentului a prezentat materialul intitulat: “BENEFICIILE UTILIZĂRII SEMINŢELOR CERTIFICATE”. Au fost menționate obiectivele și acțiunile asociației, tendințele mondiale actuale în domeniul agriculturii și piața de semințe din Europa, precum și provocările ameliorării plantelor. S-a insistat asupra testării soiurilor în Romania și a certificării de către LCCSMS și ITCSMS-uri, dar mai ales asupra atenționării Fermierilor în momentul în care achiziționează sămânța de la persoane neautorizate.

Antonia Ivașcu a aratat faptul că grupări infracționale care au ca “obiect de activitate” producerea ilegală și contrafacerea semințelor în zonele cu activitate agricolă puternică, comercializează sămânța contrafăcută care nu corespunde indicilor cantitativi și calitativi pentru semănat. Prin utilizarea semințelor contrafăcute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului și contaminarea mediului înconjurător. Au fost menționate însemnele speciale pe care le au sacii cu sămânță certificată, atenționându-se fermierii să nu se mai lase atrași și să achiziționeze semințele de la furnizori neautorizați mai ales datorită “prețului”.

  • Florentina Georgescu, compania Monsanto a prezentat materialul: “Sămânța certificată – investind în linia de bază”. Semințele certificate, a aratat Florentina Georgescu sunt produsul final al unui proces îndelungat, care necesită investiții semnificative din partea producătorilor specializați în acest domeniu. Există mulți pași necesari și mai mulți  ani de producție succesivă pentru a obține o varietate de semințe, de la etapa de cercetare și dezvoltare până la obținerea de semințe certificate cu eticheta albastră distinctivă.

Seminarul s-a dovedit a fi interactiv. Au luat cuvantul femieri care au pus întrebări reprezentanților AISR, oficialităților și companiilor.

Au fost prezenți alături de fermierii invitați la eveniment și membri AISR care susțin cultivarea semințelor certificate de către agricultori.