În fiecare sezon, din ce în ce mai mulți oameni se plâng de gravitatea simptomelor cauzate de alergia la polenul de ambrozia sau iarba pârloagelor, care a devenit o problemă din ce în ce mai mare pentru români, iar alergiile provocate în fiecare vara sunt din ce în ce mai agresive.
Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă cu caracter invaziv, nocivă pentru sănătatea populației, expunerea la polenul acestei plante putând duce la apariția unor fenomene de tip alergic în perioada înfloririi.
În demersurile de combatere a plantei și reducerea incidentei cazurilor de alergie la polenul acestei plante este necesară implicarea cetățenilor care dețin suprafețe de teren infestate, chiar daca nu sunt cultivate, prin luarea măsurilor de combatere și distrugerea buruienii în mod obligatoriu înainte de perioada de înflorire. Î
În perioada august – septembrie planta ajunge în stadiul de maximă înflorire și disipare a polenului, care durează până la sfârșitul lui octombrie. O prezentare detaliată a acestei buruieni o găsiți aici: http://www.madr.ro/…/Ambrozia-prezentare-combatere_.pdf
Cadrul legislativ creat special este Hotărârea nr. 17 din 27 ianuarie 2021, pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2018, care prevede controlul și sancționarea proprietarilor de terenuri infestate cu ambrozia: http://legislație.just.ro/Public/DetaliiDocument/237032
Conform prevederilor Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei, cu modificările și completările ulterioare, proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația de a desfășură, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice, măsurile urmând să fie menținute până la sfârșitul perioadei de vegetație a plantei.
Dar, concret, cum o combatem?
Alcedo are soluții iscusite, pe care vi le prezentăm în continuare: Utilizarea de erbicide totale pe terenurile necultivate, marginea drumurilor etc.:
• Roundup Energy, în doza de 2,4-4 l/ha;
• Roundup Classic Pro, în doza de 5 l/ha;
• Nasa, în doza de 4 l/ha.
Atenție! Pentru o eficacitate cât mai bună, se recomandă adăugarea unuia din adjuvanții HURRICANE (0,1 l/ha) sau SILWETR STAR (0,1 l/ha).