O dată cu răsărirea culturii, chiar dacă s-a erbicidat în preemergenta, buruienile continuă să răsară, solele din România având o rezervă mare de semințe de buruieni. De asemenea, la propagarea și înmulțirea buruienilor contribuie și tehnologia de cultivare (rotații scurte, lucrările de pregătire a solului etc.), ceea ce face să aplicăm erbicide atât în preemergenta, cât și în postemergență.
În funcție de spectrul de buruieni existent, se pot aplica fie pentru combaterea buruienilor cu frunză lată, fie pentru combaterea graminineelor. Graminele atât anuale, cât și cele perene, dacă nu sunt combătute, prin densitatea lor mare, pot compromite culturile de floarea soarelui, mai ales cele perene, așa cum este și costreiul (Sorghum halepense).
Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și perene, puteți folosi: BUSTER 100 EC, în doză de 0,5 – 1 l/ha; FUSILADE MAX, în doză de 0,75 – 2 l/ha; LEOPARD 5 EC, în doză de 1,2 – 1,5 l/ha; RANGO, în doză de 0,75 – 1,75 l/ha.
Erbicidele se aplică când gramineele anuale sunt în stadiul de 1-3 frunze, iar la gramineele perene, când costreiul are 15-25 cm, pirul gros 10-20 cm. Erbicidele graminicide se aplică singure, deci evitați să le aplicați împreună cu cele pentru buruieni dicotiledonate, pentru că e posibil să apară fenomenul de fitotoxiciate la plantele de cultură.