Floarea soarelui, comparativ cu alte plante de cultură, prezintă o particularitate privind concurență buruienilor, în sensul că ele pot concura plantele numai o perioadă de 3-5 săptămâni de la răsărire. Intervenind cu erbicide în această perioadă, planta de cultură este salvată, dezvoltandu-se normal, fară să mai fie concurată de buruieni.
Pentru a înregistra o eficacitate cât mai ridicată în combaterea buruienilor din cultura de floarea soarelui, pot fi aplicate mai multe tratamente, în funcție de speciile de buruieni existente și de dominanța acestora. Pe majoritate solelor unde s-a semănat floarea soarelui, culturile sunt în stadiul de 2-4 frunze și chiar mai mult, acolo unde s-a semănat foarte devreme. Acum, în acest stadiu de vegetație, încă se mai poate aplica un erbicid pe bază de imazamox (numai la hibrizii rezistenți la imazamox), care pe lângă buruienile dicotiledonate anuale, aflate în stadiul de 2-4 frunze, poate combate și unele buruieni monocotiledonate anuale, aflate în stadiul de 1-3 frunze, înainte de înfrățire.
Ce erbicide vă recomandăm?
• LISTEGO, în doză de 1,2 l/ha (hibrizi rezistenți la imazamox);
• PULSAR 40, în doză de 1,2 l/ha (hibrizi rezistenți la imazamox);
• SALTUS 80 SL, în doză de 0,65 l/ha (hibrizi rezistenți la imazamox).
Erbicidul combate și lupoaia (Orabanche cumana), epoca de aplicare fiind în stadiu de 6-8 frunze a florii soarelui. Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și perene și, în special, a costreiului din rizomi (Sorghum halepense), dar și a altor graminee perene, care se realizează tot în vegetație (postemergent), când costreiul are înălțimea de 15-25 cm și plantele de floarea soarelui 4-6 frunze, vă recomandăm erbicidele:
• RANGO, în doză de 0,75–1,75 l/ha;
• MATADOR MAX, în doză de 0,75–2 l/ha.
Erbicidele se aplică când gramineele anuale sunt în stadiul de 1-3 frunze, iar la gramineele perene, când costreiul are 15-25 cm, pirul gros 10-20 cm. Erbicidele graminicide se aplică singure, deci evitați să le aplicați împreună cu cele pentru buruieni dicotiledonate, pentru că e posibil să apară fenomenul de fitotoxiciate la plantele de cultură.