Cultura de zmeur oferă o recoltă de până la 16 tone/hectar

Cultura de zmeur este una dintre cele mai răspândite la nivel mondial, datorită faptului că intră repede pe rod și poate oferi între 8-16 tone la hectar de fructe cu calități gustative înalte, care pot fi valorificate la un preț avantajos.

Recolta globală de zmeură este de circa 300.000 tone, dintre care 50% îi revine Europei, care este cel mai mare producător mondial de zmeură. Printre cei mai mari producători de zmeură se numără: Rusia cu 90 mii tone, Polonia cu 40 mii tone, Germania cu 20 mii tone, Ungaria cu 18 mii tone. Cele mai mari suprafețe sunt cultivate în Polonia, Anglia, SUA, Canada, Rusia.

În diferite regiuni ale lumii sunt cunoscute peste 600 de soiuri de zmeur, dar în mod uzual sunt cultivate doar 30 dintre ele. În funcție de fructificare, soiurile de zmeur se grupează în sezoniere  care fructifică o singură dată pe an și remontante  care fructifică de mai multe ori pe an.

Polana este un soi de origine poloneză. Planta are vigoare mijlocie şi o capacitate de drajonare bună. Lăstarii poartă ghimpi. Fructele sunt  foarte mari de 2,8-3,6 g, de formă conică şi au culoarea roșu-închis. Pulpa este slab suculentă, însă dulce cu aromă plăcută. Productivitatea este ridicată de16,0-20,8 tone/ha. Fructele pot fi folosite pentru consum atât în stare proaspătă, cât și procesate.