Cum întreținem miriștea după recoltarea cerealelor păioase?

Campania de recoltat la cereale păioase este în plină desfășurare sau chiar pe final în anumite zone. Trebuie să știm că pe aceste terenuri, pentru a respecta prevederile din GAEC 6, fermierii trebuie să-și adapteze tehnologia și să practice lucrări minime (adică fară arătură). Conform GAEC 6, acoperirea minimă a solului se face pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile (15 iunie – 30 septembrie).

Fermierii trebuie să păstreze terenul acoperit pe cel puțin 80% din suprafața arabilă a exploatației. Acoperirea solului se asigură prin miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pregătirii terenului și înființării noii culturi (cel mult 2 săptămâni).

Din punct de vedere tehnologic miriștea astfel rezultata trebuie “întreținută”, combatandu-se buruienile, prin aplicarea unor erbicide pe bază de glifosat. Se poate alege una din formulele ROUNDUP CLASSIC PRO, ROUNDUP ENERGY SAU ROUNDUP EXTRA (a 2-a denumire comercială a produsului ROUNDUP CLASSIC PRO), aplicat în funcție de gradul de imburuienare, în doză de 1,5-5 l/ha. Atenție! Pentru o eficacitate cât mai bună se recomandă adăugarea unuia din adjuvanții: HURRICANE (0,1 l/ha) sau SILWET STAR (0,1 l/ha).