Eurydema ornata, denumita popular si plosnita rosie a cruciferelor, este o insecta ce apartine familiei Pentatomidae, raspandita in cea mai mare parte din Europa, cu exceptia zonelor nordice. Pe teritoriul tarii noastre este semnalata in toate regiunile, dar in special este prezenta in zonele mari cultivatoare de legume crucifere (varza, conopida, broccoli).
Pentru plantele crucifere, reprezinta un pericol atat in stadiul de larva, cat si in cel de adult, astfel ca ele absorb sucul celular prin inteparea tesuturilor (frunze), iar la culturile semincere ataca florile, lastarii si semintele, acestea din urma raman sistave si isi pierd facultatea germinativa. In lipsa unor masuri adecvate de protectie fitosanitara, plosnita rosie poate cauza la loturile semincere de legume crucifere pagube de pana la 80%. Atacul este cel mai frecvent in anii cu ierni blande si veri calde, secetoase (Fig. 1).
Biologie si ecologie: ierneaza in stadiul de adult pe perioada iernii sub resturile vegetale ramase in camp dupa recoltare, in frunze, sub bulgari de pamant, ori in crapaturile solului. In primavara adultii migreaza pe diferite plante din flora spontana, de unde trec pe rasadurile de varza si conopida sau in loturile semincere, intepand frunzele si lastarii, fiind mai active pe vreme calda si insorita. Isi depun ponta pe partea inferioara a frunzelor, de regula grupata pe doua randuri paralele, formate fiecare din cate 6-8 oua. Depunerea oualelor se intinde pe o durata de 4-6 saptamani, pe parcursul lunilor aprilie-mai (Fig. 2).
O singura femela poate depune pana la 120 de oua, iar in functie de conditiile climatice, perioada de incubatie este de 7-15 zile.
Stadiul de larva dureaza intre 30-45 zile. Larvele sunt asemanatoare cu adultii, insa fara aripi. In primele stadii au o culoare galben-roscata, iar la maturitate capata o culoare rosie-caramizie si se raspandesc pe toate organele aeriene ale plantelor.
Adultul are o lungime cuprinsa intre 6-10 mm, turtit dorso-ventral, de culoare rosie cu puncte negre. Pronotul prezinta 6 pete negre, abdomenul este rosu dorsal, cu exceptia ultimelor segmente, care sunt de culoare neagra (Fig. 3).
Masuri preventive:
- efectuarea araturii in toamna pentru introducerea sub brazda a adultilor hibernanti;
- strangerea resturilor vegetale ramase pe camp dupa recoltare si distrugerea lor;
- plantarea cat mai timpuriu a rasadurilor;
- lucrari de intretinere a terenului pentru eliminarea plantelor gazda din flora spontana.
Masuri curative:
- aplicarea in doze corespunzatoare a insecticidelor: Faster 10 CE, Kaiso Sorbie, Decis 25 WG etc.
Tratamentul se repeta la un interval de 8-10 zile, folosind un produs cu o alta substanta activa, iar pentru o mai buna aderenta a insecticidului pe planta, se recomanda adaugarea in solutia de stropit a unui adeziv.
Ing. Lorena- Roxana Gurau – ICDPP Bucuresti