Serile de vară abundă în farmec și mister, datorită parfumului magic al florilor din grădinile multicolore. Apusul ascunde frumusețea plantelor, adierile calde ale serii aducând în valuri parfumul florilor luxuriante de lavandă, liliac sau trandafiri. Grădina de arome reprezintă una dintre prioritățile horticulturii moderne, care abia începe să se dezvolte. În prezent este posibilă să crearea unor compoziții spectaculoase care nu numai că încântă privirile datorită aspectului de o rară frumusețe, dar, care impresionează și prin esențele puternice pe care le emană de-alungul perioadei de înflorire, ce are loc pe tot parcursul verii.
Mix de parfumuri: liliac, iasomie și iris Încă din cele mai vechi timpuri grădinile erau înfrumusețate de tufe bogate de liliac a căror înflorire durează din mai până în iunie. În mai puțin de două luni, aceste plante magnifice au capacitatea de a împodobi grădina, oferindu-i un parfum dulce. În zilele noastre cultivatorii profesioniști au creat soiuri hibride de liliac, diferențiate prin dimensiuni, forme și culori. În grădina de flori își fac loc și plantele de iasomie care vor arăta perfect în compania tufelor de liliac, combinându-se armonios în nuanțe de alb, roz, albastru-deschis, roșu și chiar galben.
Noile soiuri de reproducere ale florilor de liliac sunt mari (de multe ori duble), au o aromă unică și o formă compactă a tufelor. Florile superbe de liliac au calitatea de a transmite emoții, aducând vara în inimile tuturor, atât prin aroma parfumului cât și prin colorit. Florile de iris completează într-un mod deosebit paturile goale ale grădinilor, potrivindu-se perfect lângă culturile de liliac sau iasomnie. Chiar și o ușoară adiere provoacă nori denși de parfum peste culorile elegante ale straturilor de flori de diferite soiuri, răspândite în întreaga grădină.
Irișii depășesc rangul florilor luxuriante de liliac, acestea având un aspect mai elegant și un parfum rafinat, regal, în același timp îmbogățind paleta de culori. Irisul înflorește mai târziu decât liliacu și iasomia, parcă preluând ștafeta și ducând mireasma lor pe o perioadă mai lungă de timp. De-a lungul inflorescenței paniculate, tufele impresionează prin imaginea creată de zborul fluturilor, atrași de parfumul dulce al florilor.
Începutul verii reprezintă oportunitatea de a aduce parfumul trandafirilor în grădina de flori. Aspectul luxuriant al acestora, dar și parfumul rafinat și elegant, nu pot avea concurență în rândul florilor. Ca loc de plantare este cel mai bine să alegeți spații însorite și foarte bine luminate.
Împreună cu trandafirii, se pot cultiva diferite soiuri de lavandă, datorită faptului că aceasta are nevoie de aceleași condiții de plantare și îngrijire. Aroma puternică și intensă a lavandei va adăuga o notă înțepătoare parfumului luxuriant al trandafirilor. În nuanțe de satin-roz, carmin-roșu, albastru și negru, gama variată a trandafirilor impresionează în mod unic prin frumusețea de nedescris a florilor mari, cu petale așezate în straturi dese, dar și prin esența puternică a mirosului lor.
Parfumul plantelor perene Spre mijlocul lunii iulie, un parfum deosebit trezește grădina de vară. O plantă mică greu de remarcat, cu flori mici de culoare galben-verde poate aduce la viață grădinile, datorită parfumului intens. Grădina de arome e împodobită de un miros de tutun dulce, emanat de flori elegante în formă de stea, care infloresc pe perioada serii. În secolul al 19-lea, grădinile erau peste tot decorate cu paturi de flori luxuriante.
Prezența petuniilor este indispensabilă, iar datorită varietății mari de soiuri moderne, acum este posibil să selectați diferite culori, potrivite pentru a crea compoziții de grădină parfumate, cu tufe bogate în inflorescențe.
Mirabilis este floarea a cărei frumusete nu poate trece neobservată, decorând grădina nopții cu parfumul ei amețitor și dur, plutind deasupra paturilor de flori, ca un nor dens. Mirabilis poate fi cultivată prin semințe sau prin răsaduri, a căror plantare se face timpuriu, la mijlocul lunii februarie, sau prin bulbi, din care se dezvoltă în mod rapid tufe luxuriante, formate din flori de forma unor clopote, cu un miros plăcut.
În ceea ce privește organizarea grădinilor verticale, o aromă interesantă este dată de mazărea dulce, dar diind o plantă care nu tolerează căldura excesivă, e recomandată cultivarea ei în zonele cu climă temperată.
Mazărea dulce se dezvoltă rapid până la o înălțime de 2 metri, tulpinile plantei sunt dens acoperit cu flori mari, și frunze întrepătrunse de muguri deși. Paniculele neobișnuite de culoare albă sau roz, au capacitatea de a decora în mod neobișnuite grădina, precum și de a adăuga o notă de aromă dulce, ca mierea, în simfonie cu paturile de flori ale grădinii de vară. Parfumul dulce atrage întotdeauna albinele și fluturi, creând un aspect de basm.
Wisteria este demnă de laude, ce se datorează în mod special imaginii oferite de ramurile care curg în straturi groase acoperite cu flori albastre, asemeni unor fluturi. Plana de o frumusețe nepământeană în timpul înfloririi, emite un parfum subtil. Wisteria este delicată plantării într-un loc la adăpostit de vânt, iar în timpul iernilor reci e nevoie de acoperire pentru o mai bună rezistență. Aceasta este o plantă fabuloasă recomandată oricărei regiuni din România, datorită tehnologiei de aclimatizare.
Un pat separat de parfumurile florilor de grădină este evidențiat în mod util prin cultivarea plantelor aromatice: măghiran leuștean, busuioc, salvie, oregano, piper și mentă – toate acestea fiind plante care parfumează picant grădina. Tufele de rozmarin sunt rareori plantate și crescute în paturile de flori.
Zambila înflorește foarte frumos emanând un miros dulceag pe toată perioada verii, până la începutul toamnei. Selectarea plantelor aromate depinde de gusturile fiecăruia, în funcție de modul în care se dorește îmbinarea culorilor și a parfumurilor pe paturile de flori.