
Deputații danezi au susținut în data de 4 iunie a.c., construirea unei bariere care să vizeze reţinerea mistreților, purtători ai pestei porcine africane mortale, să intre în țară.
Deși nu au existat cazuri de pestă în Danemarca, aceasta există deja în Polonia, Cehia, România, Estonia, Letonia și Lituania, potrivit guvernului danez.
„Gardul pentru animale sălbatice contribuie la prevenirea intrării mistreților sălbatici în Danemarca din Germania. Prin urmare, facem tot ce putem pentru a preveni acest lucru, incluzând țintirea mistrețului, astfel încât să minimalizăm riscul de boală. Dacă pesta porcină africană ar ajunge în Danemarca, ar trebui să ne așteptăm ca exportul de 11 miliarde de coroane (1,4 miliarde de euro) să fie în pericol”, a declarat Jakob Ellemann-Jensen, ministrul Mediului și Mediului din Danemarca.
În aceste condiţii grupurile de mediu sunt preocupate de impactul pe care îl va avea gardul asupra altor specii de animale.
Șefii Fondului Mondial pentru Natură (WWF) din Danemarca și Germania au scris într-o scrisoare deschisă:
„Recunoaștem pericolul potențial de pestă porcină africană pentru producția de carne de porc din Danemarca, cu toate acestea nu am văzut încă nicio documentație privind eficacitatea planificat gardul danez de frontieră. Răspândirea ASF în fermele de porci este legată în primul rând de activitățile umane și nu de mistreții. Cu un gard planificat să fie la 150 cm deasupra solului și la 50 cm mai jos, proiectarea și construcția vor constitui o barieră fizică de la coastă la coastă a faunei sălbatice dintre țările noastre.
Prin urmare, suntem foarte îngrijorați de impactul acestui gard și de modul în care acesta va afecta migrația naturală transfrontalieră a populațiilor comune de specii de mamifere cum ar fi vidra europeană, lupul gri, șacalul de aur, vulpea roșie, bursucul, căprioară și cerbul roșu”, au atras atenţia reprezentanţii WWF.