Marcoser, una dintre cele mai dinamice şi puternice companii din România de pe piaţa de inputuri profesionale pentru legumicultură şi consultanţă de specialitate a deschis seria de prezentări la nivel național. Specialiştii Marcoser au organizat duminică, 12 ianurie a.c., în localitatea Băleni-Sârbi, judeţul Dâmboviţa, simpozionul cu tema: „De la Seminţe la Recoltă” pentru a fi aproape de cei 250 de producători agricoli prezenţi la eveniment, cu informaţii privind noutăţile în domeniu, precum şi cu recomandări utile pentru noul sezon.
Deschiderea simpozionului i-a revenit domnului Ing. Cătălin Petrache, directorul de dezvoltare al companiei, care a prezentat echipa Marcoser, precum şi programul evenimentului, în acest fel invitaţii fiind familiarizaţi cu tema şi subiectele propuse.
“Suntem la început de an şi considerăm că este un moment bun pentru a face un periplu al celor mai importante evenimente din activitatea noastră, dar şi să evidenţiem noutăţile pentru 2020, cu atât mai mult cu cât în acest an Marcoser va sărbători 15 ani de activitate”, a ţinut să precizeze Cătălin Petrache.
La rândul său, Dr. ing. Marius Petrache, directorul general al companiei Marcoser, a subliniat că prezentarea cu tema „De la Seminţe la Recoltă” îşi propune să facă o retrospectivă a ceea ce înseamnă Marcoser de la debut până în prezent.
“Marcoser este o firmă înfiinţată în anul 2005, având ca obiect principal de activitate consultanţa profesională în legumicultură. În toţi aceşti ani ne-am tratat cu respect clienţii şi furnizorii, ne-am îmbogăţit cunoştinţele în urma vizitelor de lucru întreprise la fermele din străinătate, ajungând în prezent în liga liderilor pe piaţa de inputurilor pentru legumicultură și a consultanţei profesionale de specialitate din România. Astăzi, fără falsă modestie, suntem o companie în continuă evoluţie, care îşi doreşte să ofere în permanenţă cele mai eficiente produse şi servicii din domeniul legumiculturii.
De peste 10 ani organizăm simpozioane şi zile deschise la fermă, pentru a le arăta producătorilor agricoli cum trebuie să lucreze și să se echipeze. Am fost prima companie care a lansat un magazin on-line de profil www.marcoser.ro, precum și o platformă dedicată producătorilor de legume, comercianților și retailerilor, ce își propune să sprijine procesul de valorificare a recoltelor, Bursa de Legume – www.bursadelegume.ro.
Prin simpozioanele pe care le organizăm ne propunem să ajungem în mod direct la peste 2.000 de fermieri și în mod indirect, prin social media, la câteva zeci de mii de fermieri”, a spus Marius Petrache.
În cadrul simpozionului au fost trecute în revistă avantajele seminţelor profesionale de legume. Branduri importante şi exclusive de la Semillas Fitó, Zeraim Gedera, Rijk Zwaan, Vilmorin, Nunhems, Ramiro Arnedo, Seminis, Bejo, Hazera, Clause şi Florian au fost prezentate în detaliu legumicultorilor.
De la Semillas Fitó au fost recomandaţi hibrizii de tomate Vitara F1 şi Byelsa, dar şi noutăţile pentru acest an: Motril F1, Donnatino F1, HB101153 F1 (Monterosa F1), Pink Sky F1, Boniusa F1 şi Ferdinand F1. De asemenea, au fost aduşi în discuţie şi hibrizii de castraveţi Passion F1 şi noul Pleasure F1, ardei capia Valira F1, ardei gras Luxor F1, Olmo F1 şi noul Lores F1, dovlecei Pascal F1, Falcon F1 şi Brillante F1, porumb dulce SF201 F1, pepene verde Perla Negra F1 şi cei de pepene galben Fenomenon F1, Brimos F1 şi Akiles F1.
Marcoser are în portofoliul de distribuţie şi hibrizii de tomate ai companiei Syngenta, dintre care au fost amintiţi: Kaponet F1, Devonet F1, Melanet F1 şi Ciciu F1. În distribuţie se mai găseşte şi hibridul de tomate Yigido F1 de la Seminis, un hibrid căruia specialiştii Marcoser i-au acordat girul încrederii.
În prezentarea care a vizat partea de îngrăşăminte, directorul general a evidenţiat soluţiile oferite de CODIAGRO, lider în Spania în producerea de agronutrienţi, care a venit pe piaţă cu cele mai avansate soluţii pentru agricultură.
“CODIAGRO oferă soluţii care contribuie la sănătatea şi nutriţia plantelor, dar şi la obţinerea de producţii ridicate şi de calitate superioară. Produsele sunt reprezentate de fertilizatori, corectori de nutriţie, biostimulatori şi produse cu acţiune specială. Fertilizatorii şi corectorii de nutriţie asigură aprovizionarea eficientă a plantelor cu elementele necesare, fiind disponibili pentru aplicare foliară sau radiculară. Biostimulatorii sunt produse pe baza de aminoacizi, ce îmbunătăţesc absorbţia la nivel foliar şi radicular. La rândul lor, produsele cu acţiune specială ajută la absorbţia excesului de umiditate de pe frunze, inducerea rezistenţei plantelor la atacul bolilor micotice, precum şi la reglarea pH-ului tratamentelor aplicate.
Produsele se evidenţiază prin prezenţa în compoziţia lor a moleculelor AMEC, molecule de acizi organici carboxilici modificaţi, cu greutate moleculară mică, complet biodegradabili în sol şi în plantă, siguri şi prietenoşi cu mediul. Această tehnologie aduce o mare valoare şi performanţă produselor şi ajută la eficientizarea proceselor de transport şi translocare a nutrienţilor în plantă, crescând astfel metabolismul plantei şi capacitatea acesteia de a se autoapăra în faţa patogenilor şi a condiţiilor de mediu mai puţin prielnice.
Soluţiile CODIAGRO sunt menite să sprijine creşterea şi dezvoltarea plantelor. Astfel, începând cu primele faze de vegetaţie, produse precum Sprintene şi Radisol Starter asigură dezvoltarea sistemului radicular şi reducerea stresului provocat de transplantare. Momentele critice şi perioadele de stres pot fi depăşite mai uşor de către plante prin aplicarea de agronutrienţi precum Sprintene, Sal-Wax Ca, Green-up, Codifrost şi Codiorgan A-50. Creşterea fructelor şi obţinerea de recolte timpurii sunt asigurate de agronutrienţi bogaţi în potasiu, precum Agropotasion, Polifruit K-50 şi Agroxilato K”, a explicat specialistul companiei Marcoser.
O altă temă de interes a fost legată de îngrăşămintele NPK sub formă de gel de la Econatur. Noua gamă de produse Mineralgold HD din portofoliul Marcoser a fost concepută cu scopul îmbunătăţirii fertilizarii foliare cu diferiţi nutrienţi, fiind ideală pentru a satisface nevoile oricărei culturi pe durata tuturor anotimpurilor şi a fazelor de dezvoltare.
Toate produsele de la Econatur sunt formulate cu concentraţii ridicate de nutrienţi şi de adjuvanţi inovatori, care permit o mai bună aprovizionare şi o utilizere în doze mai mici. Mineralgold HD 10:5:30, Mineralgold HD 20:20:20 + ME şi Mineralgold HD Potasio sunt doar trei dintre îngrăşămintele gamei Econatur.
Mineralgold HD 10:5:30 este un îngrăşământ NPK cu aplicare foliară şi radiculară, foarte bogat în potasiu, care permite o asimilare rapidă şi eficientă a nutrienţilor de către plantă.
Mineralgold HD 20:20:20 + ME este un îngrăşământ NPK cu microelemente sub formă de suspensie concentrată, bogat în azot, fosfor şi potasiu, indicat pe timpul fazei de dezvoltare radiculară, preînflorire şi legare.
Mineralgold HD Potasio este un îngrăşământ sub formă de suspensie, cu o concentrare ridicată de potasiu, uşor asimilabil în plantă.
Au fost prezentate alte noutăţi şi la gama de îngrăşăminte solide, în portofoliul Marcoser fiind adaugate două produse noi: Ultrasol MAP 12:61:0 şi Ultrasol Calcium – Azotat de calciu16:08:12.
“Ultrasol MAP 12:61:0 este un îngrăşământ mineral NP, total soubil în apă, cu o concentraţie mare de fosfor, utilizat în special în faza de început a plantelor, după transplantare, ca îngrăşământ Starter. Produsul este recomandat pentru solurile cu pH neutru, pentru cele acide şi pentru fertilizare, cu ajutorul irigării prin picurare.
La rândul său, Ultrasol – Azotat de calciu este principala sursă de calciu cu dizolvare rapidă în apă, ce nu conţine clorură de sodiu şi metale grele. Calciul este esenţial pentru formarea şi stabilitatea peretelui celular şi creşterea sistemului natural de apărare al plantelor împotriva agenţilor patogeni”, a adăugat reprezentantul Marcoser.
Marius Petrache a vorbit şi despre soluţiile oferite de Action Pin, filială a grupului francez DRT, unul dintre liderii mondiali în extractele din plante şi derivatele din pin.
“Compania noastră şi-a completat portofoliul cu două produse noi, biologice, devenind totodată unic importator în Romania al produselor Action Pin. Astfel, adjuvantul Heliosol şi fungicidul Heliosulf sunt dedicate pentru agricultura în sistem ecologic”, a precizat directorul Marcoser.
Heliosol este un adjuvant organic care a înlocuit produsul Retenol. Acesta îmbunătăţeşte eficienţa fertilizărilor foliare şi a tratamentelor aplicate culturilor în vederea combaterii dăunătorilor. Este un produs uşor degradabil şi îndeplineşte standardele pentru utilizarea în sistem de producţie organică, fiind certificat pentru agricultura biologică.
Heliosulf este un fungicid organic pe bază de sulf, care acţionează prin contact şi încetineşte dezvoltarea fungilor. Produsul este un fungicid biologic sub formă lichidă, certificat pentru agricultura biologică, care acţionează cu maximă eficienţă împotriva făinării la un număr mare de culturi hoticole.
Un subiect extrem de interesant în cadrul simpozionului a fost şi cel legat de controlul biologic al dăunătorilor.
“În portofoliul Marcoser am introdus o nouă gama Bioline, destinată combaterii biologice a dăunătorilor. Combaterea prin metode biologice presupune utilizarea unor vietăţi –insecte, ciuperci, bacterii – care luptă împotriva dăunătorilor din culturile legumicole şi poate fi o alternativă la tratamentele chimice. Din gama Bioline fac parte agenţii de control: Swirskiiline, Macroline, Oriline L şi Montyline, cu ajutorul cărora pot fi combătuţi mai mulţi dăunatori precum Thripsul, Musculiţa albă de seră, Păianjenul roşu comun şi Tuta Absoluta”, a subliniat Marius Petrache privind acest subiect.
Pradătorul Swirskiiline este un agent de control biologic al musculiţei albe şi a thripsului în spaţii protejate, ce acţonează eficient la temperaturi ridicate.
Pradătorul Macroline este un agent de control biologic al musculiţei albe din culturile protejate, ce acţionează şi împotriva Tuta Absoluta sau a omizilor.
Prădătorul Oriline L este un mecanism de control biologic al thripsului adult în culturile din spaţii protejate, ce acţionează eficient şi împotriva păianjenului.
Prădătorul Montyline este un mecanism de control biologic al musculiţei albe şi a thripsului în spaţii protejate, ce acţionează eficient la temperaturi scăzute.
Prădatorul Tricholine este un agent eficient de control biologic al Tuta Absoluta ce acţionează asupra ouălor acestui dăunător, cât şi a altor specii de molii.
Ultima temă prezentată a vizat foliile profesionale pentru sere şi solarii de la producătorii Sotrafa şi Vatan.
“Marcoser susține activitatea legumicultorilor oferindu-le o gamă variată de folie pentru acoperirea serelor și solariilor. În portofoliul nostru puteți găsi cea mai lată folie de acoperire pentru sere şi solarii din România. Aceasta măsoară 18 metri, este multiaditivată, cu aditivi de ultimă generație – UV, EVA/EBA, IR, AD şi LD –, asigurând astfel o durată lungă de viață, protecție sporită a culturilor împotriva radiațiilor UV dăunătoare, dar şi o termicitate foarte bună. Folia este cea mai lată de pe piaţa din România şi face parte din gama aditivată TRC, fiind produsă de firma Sotrafa din Spania, lider în producerea de folie la cele mai înalte standarde de calitate. Grosimea foliei este de 180 de microni (0,18 mm) și este adaptată condițiilor climatice specifice României. Ca o noutate, din acest an vom doborî recordul cu cea mai lată folie de 20 de metri.
Misiunea noastră este aceea de a oferi producătorilor agricoli produse şi servicii de cea mai înaltă calitate, adaptate condiţiilor şi nevoilor din ţara noastră, pe care să le folosească din momentul înfiinţării culturilor legumicole şi până la valorificarea lor. Obiectivul nostru este să dezvoltăm sectorul legumicol din România, ţinând cont de potenţialul real care există. Ceea ce noi ne dorim este ca acest potenţial să fie cât mai bine valorificat.
Vrem ca în România să se consume legumele cultivate în ţara noastră, de către fermierii români. Şi, chiar mai mult, vrem ca România să devină unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de legume din Europa. Şi pentru ca produsele dumneavoastră să corespundă standardelor impuse de supermarketuri, certificaţi-vă cultura GLOBAL G.A.P.”, i-a sfătuit liderul Marcoser pe legumicultorii prezenţi la manifestare.
Evenimentul s-a încheiat cu o tombolă, unde câștigătorii au primit din partea companiei 10 premii constând în produse Marcoser.
Simpozionul “De la Seminţe la Recoltă” a fost de maxim interes, legumicultorii solicitând specialiştilor informaţiile necesare dezvoltării unor culturi profitabile şi de calitate. Cu ocazia simpozionului de la Băleni-Sârbi, echipa Marcoser a stabilit un nou record în ceea ce privește prezența la un astfel de eveniment.