De unde vine brânza noastră?

Potrivit Eurostat, statele membre ale UE au utilizat 17,4 milioane de tone de lapte degresat împreună cu 58,1 milioane de tone de lapte integral pentru a produce 10,2 milioane de tone de brânză în 2017. Peste 90% din brânză a fost produsă din lapte de vacă, cu 2% lapte de capră.

Brânzeturile proaspete reprezentau cea mai mare parte a producției totale de brânzeturi din UE (34% sau 3,5 milioane de tone de brânză), urmate de brânză tare medie (26% sau 2,7 milioane tone) și brânză tare (19% sau 1,9 milioane tone).

Printre statele membre ale UE, Germania a produs cea mai mare cantitate de brânză (2,2 milioane tone, sau 22% din totalul UE), urmată îndeaproape de Franța (1,9 milioane tone sau 19%) și Italia (1,3 milioane tone sau 12%). Germania, Franța, Italia, Țările de Jos și Polonia au produs împreună 70% din totalul brânzeturilor fabricate în UE.

Majoritatea schimburilor comerciale cu brânză au avut loc în cadrul UE

Aproape 5,2 milioane de tone de brânză, în valoare de 20,8 miliarde de euro, au fost exportate de statele membre ale UE în 2017. Majoritatea acestora (4,4 milioane de tone) au fost tranzacționate în cadrul UE.

Dintre statele membre UE, Germania a fost cel mai mare exportator de brânzeturi (1,2 milioane tone exportate în 2017 sau 23% din totalul exporturilor din statele membre ale UE), urmată de Țările de Jos (0,9 milioane tone, 17%) și Franța (0,7 milioane tone , 13%).

Principalii beneficiari ai brânzeturilor exportate în afara UE

În 2017, 830 000 de tone de brânză UE au fost exportate în țări din afara UE. Statele Unite au preluat 140 000 de tone, sau 17% din exporturile totale de brânzeturi din afara UE, înainte de Japonia (95 000 de tone, 11%), Elveția (60 000 de tone, 7%), Coreea de Sud (45 000 tone, 5%) și Arabia Saudită (40 000 de tone, de asemenea aproximativ 5%).

UE importă, în principal, brânză din Elveția

În 2017, Elveția a reprezentat aproape 90% din importurile de brânzeturi din UE provenite din țări din afara UE (52 000 de tone, 87% din totalul importurilor de brânzeturi din afara UE). Elveția a fost urmată de Noua Zeelandă (2 000 de tone, 4%) și Norvegia (2 000 de tone, 3%).