Despre – Țânțarul frunzelor de Cimișir!

Țânțarul frunzelor (Monarthropalpus buxi, Laboulbene,1873) de Cimișir (Buxus sempervirens) este un dipter din familia Cecidomyiidae. Adultul are corpul de 3 – 4 mm lungime, este de culoare galbenă, cu picioare lungi și fragile. Larvele, cu corpul turtit dorsoventral, format din 14 segmente, de culoare portocalie (Fig. 1), sunt apode acefale, iar pupa este liberă.

Este o specie monovoltină, care iernează ca larvă în interiorul frunzelor (Fig. 2). În luna aprilie se impupeaza în locurile unde au iernat, iar în a doua jumătate a lunii mai apar adulții. După împerechere, femelele, cu ajutorul tarierei, depun ouă în țesuturile frunzelor. Sunt atacate doar plantele de Buxus, fiind o specie monofagă.

Fig. 1

Larvele se hrănesc cu sucul celular al frunzelor, între cele două epiderme (Fig. 3). Frunzele atacate, în zonele în care se găsesc larvele, capătă o culoare galben-ruginie și sunt ușor gofrate. La un atac puternic, frunzele și ramurile tinere se usucă.

Fig. 2

Pentru combatere se recomandă tăierea ramurilor atacate, cu ocazia lucrărilor de dirijare a coroanei (Fig. 4), și aplicarea tratamentelor chimice cu produse translaminare: Mospilan 20 SP (0,4 kg/ha), Faster Delta (0,5 l/ha), Faster Gold 50 EC (0,10 l/ha) etc..

Fig. 3

 Drd. Chiriloaie-Palade Andrei