Horticultorii se confruntă mereu cu provocările aduse de agenții patogeni care cauzează diverse boli de putregai. Printre aceștia se numără putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), precum și alți agenți patogeni cum ar fi: Gloesporium spp., Penicillium expansum și Monilinia fructigena, care provoacă bolile de depozitare. Aceste boli afectează calitatea fructelor și legumelor în timpul coacerii și depozitării, ceea ce le face necomerciale din lipsa unei strategii clare de combatere precum și din cauza altor factori independenți.
În plus, față de lupta împotriva bolilor dintr-o cultură, fermierii se confruntă și cu provocările generate de rezistența dezvoltată de anumiți agenți patogeni la unele substanțe de sinteză. În același timp, ei trebuie să se conformeze și cerințelor tot mai stricte pentru a obține fructe și legume fără reziduuri.
Noi, cei de la Andermatt, avem în portofoliu produse biologice de protecție a plantelor utilizate de fermierii din întreaga lume, acum disponibile și în România: Blossom®Protect și Botector®.
Ambele fungicide conțin ingredientul activ, Aureobasidium pullulans, un microorganism care oferă un mod de acțiune unic prin excluderea competitivă. Datorită activității sale antagoniste, Aureobasidium pullulans concurează cu succes agenții patogeni pentru nutrienți și spațiu, asigurând controlul împotriva bolilor întâlnite în culturile horticole.
În România produsul Blossom®Protector este omologat pentru prevenirea și combaterea bolilor de depozit la pomii fructiferi în doză de 0.5 kg/ha/m coroană (max 1,5 kg/ha/3m coroană), în timp ce pentru focul bacterian (Erwinia amylovora) aplicarea se recomandă în perioada înfloritului în doză de 0,75 kg/ha/m coroană (max 2,25 kg/ha/3m coroană).
În controlul focului bacterian, Blossom®Protector se aplică împreună cu bio-adjuvantul Buffer®Protect NT pe bază de acid citric care menține pH-ul la nivelul ideal pentru maximizarea eficacității produsului. Doza recomandată este de 3 kg/ha/m coroană.
Al doilea produs omologat în România care are în compoziție același ingredient activ este Botector®. Un fungicid biologiceficient împotriva putregaiului cenușiu la vița de vie, tomate și căpșuni. Recomandăm ca aplicarea tratamentului să se efectueze începând de la apariția primei inflorescențe vizibile, în doză de 1 kg/ha.
Fermierii din întreaga lume utilizează și recomandă cu succes aceste produse pentru a obține randamente ridicate atât pentru cei care practică strategii de combatere integrată (IPM) dar și pentru cei care cultivă în sistem ecologic.
Avantajele utilizării celor două fungicide: Blossom®Protect și Botector®
- Fără timp de pauză
Un avantaj important al celor doua fungicide este absența timpului de pauză. Astfel, fructele rămân protejate de infecții permițând o tranziție perfectă de la câmp la depozitare, fără întârzieri sau reziduuri.
- Îmbunătățirea programului de gestionare a rezistenței
Aureobasidium pullulans joacă un rol important în îmbunătățirea programelor de gestionare a rezistenței. Modul său unic de acțiune antagonist controlează agenții patogeni care ar putea dezvolta rezistență la substanțele chimice, oferind un avantaj strategic în programele de combatere. Este important de menționat că Blossom®Protect și Botector® nu sunt clasificate FRAC, ceea ce le sporește versatilitatea.
- Soluții bio-tehnologice inovatoare – dincolo de soluțiile convenționale
Produsele pe bază de Aureobasidium pullulans reprezintă soluții inovatoare care combină strategii originale și eficiente într-o singură gamă. Această abordare unică asigură o poziționare perfectă pentru o performanță ridicată, fără reziduuri și fără acumularea de rezistență, diferențiindu-se de soluțiile convenționale.
- Dezvoltarea pieței standard către una de înaltă calitate
Concepute pentru a satisface și cerințele stricte de pe piața noastră Blossom®Protect și Botector® oferă un nivel de excelență care depășeste abordările tradiționale. Prin naturalețea lor fără reziduuri acestea nu afectează gustul și calitatea fructelor, ceea ce le face instrumente valoroase pentru strategiile moderne de combatere integrată (IPM) și componente esențiale pentru producția de înaltă valoare a lanțului alimentar.
- Extinderea perioadei la raft și a parametrilor calitativi
Atât Botector® cât și Blossom®Protect contribuie la îmbunătățirea duratei de depozitare a fructelor obținute, mergând dincolo de prevenirea bolilor. Acest beneficiu suplimentar asigură o durată mai lungă de prospețime și o calitate generală mai ridicată.
- Soluții cheie pentru o agricultură prietenoasă cu mediul
Fiind o soluție cheie în agricultura ecologică, cele două produse acordă prioritate siguranței pentru oameni și animale. Este inofensiv pentru albine și alte organisme benefice, asigurând echilibrul ecosistemului. În plus, sunt complet biodegradabile, aliindu-se cu practicile agricole durabile și ecologice.
Atât Blossom®Protect cât și Botector® demonstrează o versatilitate de neegalat integrându-se perfect în diverse tehnici de depozitare a fructelor cum ar fi depozitarea la rece, în atmosferă controlată, cu oxigen ultra-redus, DCA, MCP-1 (Smart Fresh), asigurând o protecție extinsă și eficientă a culturilor pe întreaga durată a perioadei de post-recoltare.
Blossom®Protect și Botector® reprezintă un avans major în domeniul protecției culturilor horticole, datorită inovației, eficacității și durabilității lor. Integrându-se perfect în practicile agricole contemporane, nu numai că protejează culturile, dar îmbunătățesc și calitatea generală și longevitatea fructelor recoltate. Produsele menționate nu sunt doar o soluție ci marchează o promisiune pentru viitorul agriculturii de înaltă performanță.
Pentru mai multe detalii vă rugăm consultați site-ul: www.andermatt.ro.
Cine suntem?
Grupul Andermatt este specializat în dezvoltarea și producția de produse biologice destinate pentru protecția plantelor, casă și grădină, apicultură și zootehnie, având ca deviză „Hrană sănătoasă și Mediu sănătos, pentru toți”. Andermatt Group AG are sediul central în Grossdietwil, Elveția și a fost fondată de dr. Martin Andermatt și dr. Isabel Andermatt în 1988. De atunci, compania a devenit una dintre cele mai importante companii de protecție biologică a plantelor la nivel mondial, cu 10 unități de producție, 25 de subsidiare și cu o rețea de peste 100 de distribuitori.
Matei Gherasim – product manager culturi speciale
Andermatt Biocontrol România