Dublu standard al produselor din UE pentru cetățeni de mâna a doua?

În cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, din data de 26 februarie a.c., a fost examinat proiectul de aviz al raportului pe tema „Diferențele de calitate ce caracterizează unele produse de pe piața unică”.  Eurodeputatul Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, a subliniat diferențele de calitate ale produselor din Europa Centrală și de Est, față de cele din Vest.

Problema produselor din U.E. cu dublu standard este una persistentă. În această categorie nu intră un singur tip de produse, ci o gamă largă, de la alimente, până la servicii sau mașinării.

Daniel Buda, în intervenția sa din cadrul Comisiei, în calitate de raportor din umbră al Grupului PPE, a declarat:

„Este inadmisibil ca un produs de aceeași marcă să fie diferit în țările din Europa Centrală și de Est unde au o calitate scăzută comparativ cu același produs din state din Europa de Vest. Nu vorbim doar despre alimente, ci de absolut orice tip de alte produse. Aici vorbim de produse care se vând sub aceeași marcă și, în opinia mea, cred că acest lucru trebuie să înceteze pentru că eu nu cred că putem tolera, cum a spus de altfel și Jean- Claude Juncker în discursul domniei sale din Parlament când a vorbit despre starea Uniunii, să avem cetățeni de mâna a doua cărora să le fie pusă pe masă produse de mâna a doua. Bun, avem această situație? Ce facem?

În opinia mea, cred că este foarte importantă decizia Comisiei de a aloca resurse financiare pentru a face aceste verificări mai departe. Eu cred că este important să punem la îndemână instrumente eficiente prin care să se prevină astfel de situații. În ipoteza în care o astfel de structură, o astfel de firmă își permite să vină pe piață cu produse care să aibă o calitate diferită într-o parte sau alta, acea firmă ar trebui să fie scoasă de pe piață pentru totdeauna. ’’, a declarat europarlamentarul.

În încheierea ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală au fost făcute o serie de recomandări pentru Comisia respnsabilă de piața internă și protecția consumatorilor. Acestea includ, printre altele, modalitați de identificare a rețetei locale pe baza căreia a fost fabricat un produs, dar și înființarea unei agenții sau a unei autorități specializate care să verifice dacă produsele alimentare de o anumită marcă, comercializate în ambalaje identice, au aceeași compoziție și în aceleași proporții.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*