Efectele Brexit-ului

Mihail Dumitru, director general-adjunct în cadrul Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene a declarat că deficitul creat în bugetul comunitar de Brexit ar putea fi compensat în cadrul Politicii Agricole Comune printr-o cofinanţare a statelor membre pe componenta de plăţi directe.

Plecarea Marii Britanii va lăsa un gol în bugetul comunitar, fiind un contributor net la bugetul UE. Există priorităţi noi pe care va trebui să le acoperim la nivel comunitar. Propunerile avansate până în prezent de responsabilii politici la nivelul Bruxelles-ului, şi mă refer la comisarul de buget Oettinger, care şi-a exprimat speranţa că acest deficit va fi acoperit printr-o contribuţie suplimentară a statelor membre şi printr-o reducere a cheltuielilor diferitelor politici, pare o soluţie de compromis. În această discuţie a apărut totuşi şi ideea că PAC – fiind singura politica comunitară în care pe Pilonul I există finanţare exclusivă din bugetul UE – ar putea fi considerată pe o logică de cofinanţare în bugetul UE. Pe Pilonul I există o subvenţie, o plată din bugetul comunitar şi atât. Nu există o contribuţie naţională, iar dacă va exista un deficit foarte mare, şi dorim să sprijinim şi să menţinem nivelul de intervenţie, o posibilitate de cofinanţare de către statele membre a fost propusă în aceste discuţii„, a menționat directorul general-adjunct în cadrul Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală .

Acesta susţine că o astfel de propunere ar putea să afecteze statele membre, pentru că resursele bugetare ale acestora sunt diferite.

Resursele bugetare ale statelor membre sunt diferite. PAC are şi o componentă foarte importantă de solidaritate, ca statele mai bogate să le sprijine pe cele mai sărace să atingă acelaşi nivel de dezvoltare. Este o propunere care nu este nici eliminată şi nici făcută oficial. Este pusă pe masă şi trebuie discutată cu argumente pro şi contra„, a spus Mihail Dumitru.