Europarlamentarul Daniel Buda trage încă o dată un semnal de alarmă privind pericolul vânzării terenurilor agricole străinilor

„Siguranța națională este pusă în pericol de vânzarea şi cumpărarea terenurilor către străini”, a declarat Daniel Buda, membru al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, într-o conferință de presă susținută la Cluj în data de 17 septembrie a.c.

Acesta a cerut premierului detalii cu privire la starea actuală a proiectului de lege care vizează vânzarea şi cumpărarea terenurilor din țară și a motivelor care interferează cu adoptarea sa.

„Am solicitat în raportul doamnei europarlamentar Maria Noichl, depus şi votat în Parlamentul European, instituirea de proceduri și condiții unice de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole la nivel european și am atras atenția asupra acestei chestiuni prin amendamentele depuse. Apreciez faptul că România se află în fața unei chestiuni care ține de siguranța națională. Faptul că astăzi, în România, peste 45% din terenurile agricole se află în mâinile străinilor este o situaţie care, pe termen mediu și lung, ne va afecta în mod neîndoielnic.
Avertismentul meu nu trebuie înțeles ca un îndemn la interzicerea tranzacțiilor de terenuri agricole către străini, deoarece acest lucru ar contraveni tratatelor la care România este parte, însă condider că este necesară impunerea unor condiții asemenătoare celor din Franța, spre exemplu, unde cumpărarea unui teren agricol este condiționată, persoana respectivă fiind nevoită să își demonstreze afinitatea față de zona în care cumpără pământul, să demonstreze că a trăit zece ani în regiune, precum și intenția de a face agricultură”
, a mai precizat europarlamentarul român