Exporturile de cereale din Argentina vor provoca competitivitatea Australiei

Exporturile de grâu ale ARGENTINA se vor dubla în decursul următorului deceniu, ceea ce ar putea provoca competitivitatea Austaliei pe piețele cheie, potrivit noului raport al Centrului de inovare a exporturilor de cereale din Australia (AEGIC).

Argentina este deja o putere mondială a exporturilor de cereale cu  86 de milioane de tone, respectiv 15% din comerțul global cu cereale şi este pregătită să-și asume un rol mult mai important. Argentina își va spori randamentul producţiilor de grâu cu viteză mai mare decât Australia, iar această tendință va fi în continuă creştere, deoarece tot mai mulți fermieri utilizează input-uri şi tehnologii noi, dar şi hibrizi şi soiuri superioare. Producția de grâu argentinian este proiectată să atingă cu ușurință 21 milioane tone în următorul deceniu. În plus, suprafața cultivată cu grâu ar putea crește cu încă 2 milioane de hectare. Aceasta înseamnă că în jur de 14-15 milioane de grâu vor fi disponibile pentru export, mai mult decât dublul mediei actuale de aproximativ 6,5 milioane tone”, a declarat economistul șef al AEGIC, profesorul Ross Kingwell

Profesorul Kingwell a mai spus că acest lucru ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru Australia.

„În aceste condiţii, exportatorii australieni de grâu se vor confrunta cu o concurență sporită pe piețele cheie de grâul argentinian. Pe măsură ce exporturile Argentinei vor creşte, de asemenea, se vor aloca mai multe resurse organizaționale în dezvoltarea pieței. Sigur, producția de grâu din Argentina este o amenințare mai mică decât cea a Rusiei și a Ucrainei”, a explicat specialistul.

Profesorul Kingwell a mai spus că studiul AEGIC privind economia și lanțul de aprovizionare a ajutat industria australiană să înțeleagă și să se pregătească pentru viitoarele provocări.