Fenomenele meteo extreme au produs pagube semnificative în pădurile din România

Fenomenele meteorologice extreme înregistrate în ultimele zile în mai multe judeţe din vestul ţării au produs pagube semnificative în pădurile administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.
Astfel, din primele date centralizate, a rezultat un volum cumulat al arborilor rupţi sau doborâţi de aproximativ 460.000 de metri cubi, din care 246.000 de metri cubi au fost doborâţi în masă, ceea ce înseamnă că întreaga suprafaţă de pădure a fost afectată. La un volum mediu de 300 de metri cubi la hectar, specialiştii Romsilva estimează că peste 700 de hectare de pădure au fost doborate complet.
Datele sunt provizorii, având în vedere că inventarierea arborilor afectaţi este îngreunată de blocarea căilor de acces. Cele mai mari pagube au fost înregistrate la Direcţia Silvică Bihor, cu aproximativ 200.000 de metri cubi, Direcţia Silvică Arad, cu 85.000 de metri cubi şi Direcţia Silvică Maramureş, cu 70.000 de metri cubi. Echipe ale Romsilva acţionează în continuare pentru deblocarea căilor de acces şi inventarierea arborilor doborâţi.
Conform normelor silvice, suprafeţele vor fi refăcute de silvicultori, în cazul doborârilor în masă, unde distrugerile sunt complete, după obţinerea aprobărilor legale şi după evacuarea lemnului afectat, terenul fiind reîmpădurit în cel mult doi ani.
Reamintim că în primul semestru al acestui an, în urma fenomenelor meteorologice extreme au fost afectate alte 82.750,79 de hectare aflate în proprietatea publică a statului, administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Din acestea, 136,4 hectare au fost doborâri în masă.
Anul trecut, fenomenele meteorologice extreme au afectat, în total, o suprafaţă cumulată de 204.687 de hectare din pădurile de stat administrate de Romsilva , volumul total de produse accidentale fiind de 1.347,8 mii metri cubi.
În prezent, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice, pe baze contractuale, pentru încă un milion de hectare aflat în proprietatea unităţilor administrative sau în cea privată.