Fermieri, Atenție! Contrafacerea semințelor pune în pericol producția dumneavoastră

Încă din anul 2014, Alianța Industriei Semințelor din România (AISR) a tras un semnal de alarmă asupra apariției pe piață a seminţelor contrafăcute.

“În sectorul agroalimentar este o cultură a legalității ce începe de la sămânță, care este primă veriga esențială în lanțul nostru alimentar. O țară ca România, cu o agricultură mereu în dezvoltare, nu poate și nu trebuie să tolereze această situație în care apar semințe contrafăcute tot mai des pe piață, ne amintește Antonia Ivaşcu, directorul executiv al AISR.

 

Pentru a face cunoscute fermierilor diferitele aspecte ale contrafacerii semințelor certificate, AISR a organizat „Ziua Semințelor Certificate”, o serie de evenimente care au avut loc la Centrul de Testare a Soiurilor  Negreşti, județul Vaslui, în 2016 și la Braila și Craiova în 2017, în colaborare cu Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS)  și Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) Brăila şi Dolj.

În cadrul acestor întâlniri au avut loc discuții cu fermierii, cu distrubuitorii şi cu reprezentanţii companiilor membre AISR asupra etapelor și formelor legale de certificare a semințelor. Totodată, au fost prezentate elementele de siguranță a ambalajelor semințelor, iar experții de la LCCMSMS și ITCSMS-uri au răspuns la întrebările adresate de fermieri în privința certificării calității semințelor.

 

Sectorul de semințe a devenit în ultimii ani victima contrafacerii. Conform datelor statistice, suprafețele cultivate cu semințe contrafăcute sau din hambar depășesc 35%. AISR împreună cu Ministerul Agriculturii a organizat în perioada 2015-2017 o campanie de conștientizare a fermierilor asupra importanţei utilizării semințelor certificate și împotriva creșterii fenomenului contrafacerii, promovând diverse materiale specifice de informare, iar în urma acestei campanii procentul de utilizare a acestor categorii de semințe a scăzut cu 12-15%”, a mai menționat Antonia Ivaşcu.

 

Începând cu toamna anului 2017, AISR desfășoară un program de monitorizare a pieței semințelor din România, care are la bază mai multe elemente:

  • monitorizarea canalelor netradiționale de punere în circulație (comercializare/schimb/compensare) a produselor specifice;
  • monitorizarea pieței de profil accentuând prețurile subevaluate în comparație cu prețul de vânzare „oficial”;
  • monitorizarea pieței de profil având ca etalon particularitățile grafice ale ambalajului original, așa cum acestea sunt specificate de către titularul de marcă în România;
  • monitorizarea pieței de profil prin compararea formei ambalajului/recipientului original aprobat pentru România al fiecărui producător pentru produsele acestuia;
  • monitorizarea pieței de profil accentuând produsele ale căror etichete sunt în altă limbă decât româna;
  • monitorizarea pieței de profil prin identificarea, acolo unde este cazul, a comercianților neautorizați pentru punerea în vânzare de produse specifice;
  • monitorizarea pieței de profil prin identificarea rutelor de intrare în țară, acolo unde este cazul, a produselor specifice.

Activitatea de monitorizare are în vedere faptul că piața de semințe este o piață de nișă cu valoare adăugată mare și de interes economic.

 

Contrafacerea de semințe este în fapt o concurență neloaială din cauza prețului mult mai mic, la care fermierii se expun.

Grupări infracționale care au ca «obiect de activitate», furtul, producerea ilegală și contrafacerea semințelor în zonele cu activitate agricolă puternică, au apărut tot mai des. Au fost găsite pe piață semințe/saci care nu sunt originali, deci nu provin de la producător. Agricultorii trebuie să aibă în vedere faptul că, prin utilizarea semințelor contrafăcute apare riscul pierderii culturii, un posibil efect negativ asupra consumatorului. Unul dintre fenomenele care are impact asupra industriei de semințe este comercializarea semințelor de bază necertificate în ţara noastră. Din păcate, nu este ușor de a da o dimensiune fenomenului, dar noi cunoaştem faptul că în unele zone procentul este cu adevărat semnificativ și mă refer în special la Moldova, unde în fermele de mici dimensiuni încă sunt cultivate astfel de semințe. De exemplu, estimăm pentru grâu, o cultură importantă în România, faptul că, acest comerț cu semințe de bază necertificate poate atinge chiar la 20-40%”, afirmă directorul executiv al AISR.

 

Unul dintre obiectivele AISR este de a informa fermierii despre aplicarea corectă a prevederilor Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul și certificarea calității, comercializarea semințelor și a materialului săditor, precum și testarea și înregistrarea soiurilor de plante la toate semințele comercializate pe teritoriul României, pentru a asigura o calitate bună conform standardelor europene a semințelor.

În urma datelor rezultate din monitorizarea pieței, în primele 6 luni, se observă o creștere a cazurilor de contrafacere în perioda anterioară semănatului la toate speciile (cu procente mari la porumb, floarea soarelui și lucernă), cu preponderență în județele Botoșani, Sălaj, Neamț, Sibiu, Gorj şi Dolj.

“Din analiza efectuată rezultă faptul că, în viitor, este foarte important că asociațiile de profil să fie unite și să informeze fermierii asupra riscurilor la care se expun prin cultivarea acestor tipuri de semințe. Trebuie să ne gândim la importanța calității recoltelor noastre, la originea produselor, să consolidăm idea de sămânță certificată și beneficiile cultivării acestora”, susține directorul executiv al AISR.