Petre Daea: „Purcei pentru fermieri”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent joi la Alba Iulia, în cadrul Campaniei naționale de informare și promovare “Alege oaia!” a declarat că în momentul de față există un proiect de act normativ, care are drept obiectiv distribuirea gratuită a purceilor și se află în faza de avizare.

Desigur că va continua să funcționeze și programul de creştere a porcilor, pentru a spori efectivele de animale. În acest sens suntem deja cu un proiect de act normativ în faza de avizare la ministerele de linie privind porcul de rasă indigenă, şi sunt cele două rase, Mangaliţa şi Bazna, care au fost abandonate în ultima perioadă de timp. Spre bucuria noastră mai sunt câţiva oameni în ţara aceasta care sprijină aceste rase și doresc să mărească efectivele. Situația se prezintă momentan cu un efectiv redus, dar pe care îl susţinem în aşa fel încât să crească, iar apoi intenționăm să distribuim carnea de Bazna şi de porc Mangaliţa. Este un program care merită, chiar în decursul acestei zile mi s-a atras atenția la un procesator că abia aşteaptă să intre pe linia tehnologică cu produse specifice obţinute din porci, rasa Bazna şi Mangaliţa„, a spus ministrul Petre Daea.

În urma întrebărilor primite Petre Daea a precizat că vor fi subvenţii pentru crescători. Aceștia vor primi purcei gratuiți.

Îi primesc gratuit, însă au apoi obligativitatea ca jumătate din efectivul pe care noi îl dăm ca efectiv pentru creştere să fie direcționat către procesator, pentru a face diferite produse sau pentru a vinde pur şi simplu carne la preţuri stabilite, în momentul în care se distribuie aceşti purcei„.