În condiții de mediu favorabile, prin semințele de cereale se transmit numeroși agenți patogeni. La soiurile sensibile și în absența unor tratamente cu fungicide, poate fi afectata considerabil densitatea plantelor la răsărire, calitatea spicelor și capacitatea de producție.
Cei mai răspândiți agenți patogeni care se transmit prin sămânță și sol aparțin genurilor Fusarium, Septoria, Ustilago și Helminthosporium, iar cei mai periculoși sunt cei din genul Tilletia, care produc mălura comună. Gradul de infectare la nivelul spicului poate ajunge la 70-80%, rezistența la ger și secetă este diminuată foarte mult, iar pierderile de producție pot ajunge până la 40-50%.
Pentru prevenirea și combaterea acestor boli, se recomandă:
Să achiziționați și să utilizați sămânță certificată, de la un furnizor autorizat.
Să cultivați soiuri mai rezistente la aceste boli.
Să efectuați tratamentul semințelor înainte de semănat.
Un fungicid eficient trebuie să aibă un spectru larg de acțiune și să asigure o protecție cât mai îndelungată a plantelor după răsărire. Dintre fungicidele utilizate la tratarea semințelor pentru protecție împotriva malurei comune, dar și a fuzariozei, tăciunelui zburător al orzului, pătării reticulare și sfâșierii frunzelor, specialiștii ALCEDO recomandă fungicidele: AMIRAL PROFFY 6 FS și AMIRAL NEO.