Interviu cu Cerasela Tudor, Senior Consultant – Agribusiness AON România
Cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?
Am absolvit Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV-București, promoția 1998 și am avut șansa de a intra în agribusiness imediat.
Am început munca de teren în promovarea și vânzarea input-urilor către fermieri, și timp de 8 ani am avut privilegiul pe de o parte de a înțelege și aprofunda activitatea fermierilor, nevoile și așteptările lor, și în același timp companiile în care am activat au contribuit la dezvoltarea mea personală și profesională.
Am avut prilejul de a mă forma ca lider în businessuri în dezvoltare, am construit și instruit echipe vreme de 17 ani. Am fost parte din toate segmentele agriculturii, am gestionat activități de fermă, de distribuție, de producător de semințe și îngrășăminte.
Acum, când agricultura are provocări majore, pun expertiza mea în slujba fermierilor prin consultanță pe tot lanțul de poziționare de produse și soluții de asigurare a riscului climatic: asigurare tradițională, riscuri tradiționale (grindină, furtună, inundații, îngheț etc.) și soluții inovative, asigurări bazate pe indici parametrici (secetă, arșiță, lipsă randament din cauze multiple etc.) și care completează asigurările tradiționale.
Care sunt elementele motivaționale în cariera dumneavoastră și care este filosofia de business după care vă ghidați?
Motivația mea permanentă a fost dată de plăcerea de a lucra cu oamenii și strădania mea a fost de a aduce plus valoare și mulțumire pe toate segmentele – fermieri, echipe de colegi, manageri, companie.
Eficiența economică a fermierilor este întotdeauna o prioritate și pentru asta consilierea tehnico-comercială stă la baza activității mele, satisfacția clienților fiind motivație și hrană sufletească pentru mine.
Am avut șansa să construiesc echipe, să fiu parte din evoluția lor personală și profesională, preocuparea mea permanentă fiind ca fiecare persoană să livreze rezultat și să aibă recunoștință morală și financiară.
Mă motivează liderii vizionari și realiști, care înțeleg oamenii și apreciază eforturile de echipă, care construiesc businessuri sănătoase, organizați și planificați.
Mă motivează să reușesc să mulțumesc oamenii cu care lucrez, oamenii din amonte de mine și oamenii din aval de mine.
Filosofia mea de business este să mă concentrez întotdeauna pe CALITATE, calitatea oamenilor, calitatea și diversitatea produselor și a serviciilor, organizare, comunicare și leadership.
Cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?
În agribusiness se lucrează pe campanii, de primăvară și de toamnă, și îmi place să spun că fiecare campanie ține 6 luni de muncă și perseverență, la care avem și câteva vârfuri de solicitare maximă.
Provocările sunt la ordinea zilei pe toate palierele, iar pentru a avea rezultat, e nevoie de analiză obiectivă, 360 de grade, 24/24. E nevoie acută de profesionalism, de muncă de echipă, pentru a face față conjucturii în care ne desfășurăm activitatea.
Activitatea în ferme este din ce în ce mai dificilă, contextul geopolitic aduce costuri mari la inputuri, o volatilitate mare la cereale, iar cireașa de pe tort e dată de schimbările climatice și necesitatea soluțiilor de asigurare reală a riscurilor din agricultură.
Așadar, solicitarea este maximă, provocări sunt la tot pasul, vremea și vremurile sunt în schimbare, însă agricultura reprezintă o oportunitate extraordinară pentru profesioniști să-și arate valoarea.
Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes?
Să fie pasionate de ceea ce fac, să înțeleagă că facultatea este doar debutul spre învățare, este partea teoretică de bază, dar învățarea este continuă și se desăvârșește prin practică.
Să se implice în proiecte noi care le dezvoltă atât personal cât și profesional, să nu le fie frică să greșească.
Agricultura înseamnă viață. Trebuie să fie responsabile, să analizeze obiectiv și să ia decizii asumate. Mai mult, să-și concentreze atenția asupra activității, a obiectivului stabilit personal, nu asupra socialului.
Vă rugăm să transmiteţi un mesaj de suflet tuturor femeilor din agricultură.
Să-și urmeze chemarea. Să nu se oprească din a învăța! O zi în care nu ai învățat ceva nou, este o zi pierdută…
Le recomand să-și folosească creativitatea și sensibilitatea emoțională pentru a dezvolta domeniul agricol. Și… să nu uite că sunt femei.