Solicitările sunt legate de problemele grave cu care se confruntă fermierii români în 2024 – invitație la discuții și clarificări suplimentare
Domnule ministru,
Noi, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), am participat luni, 15 ianuarie, prin doi reprezentanți, la discuțiile cu mediul asociativ privind solicitările legate de problemele grave cu care se confruntă fermierii români la acest început de an. După cum am afirmat, prin prezența la discuțiile de luni am fost o voce pentru cei care nu sunt aliniați politic. Vă asigurăm că am tratat și tratăm cu maximă seriozitate dialogul instituțional cu MADR si cu dvs. personal, chiar atunci când avem opinii diferite, pe care nu ezităm să ni le susținem transparent și cu argumente. De altminteri, considerăm că un dialog în contradictoriu ar trebui să fie constructiv (mai constructiv decât laudele și aplauzele – obiceiuri ce le consideram aparținând altor vremuri).
Atragem încă o dată atenția că suntem conștienți că nu am obținut tot ceea ce si-ar fi dorit fermierii, dar apreciem efortul dumneavoastră în direcția unui schimb de idei și considerăm ca s-a făcut un pas în găsirea de soluții concrete.
Nu ne putem asuma să cerem încetarea protestului, așa cum nu ne-am asumat declanșarea lui – iar în cele de mai jos revenim asupra unor probleme din lista pe care v-am înaintat-o vineri 12 ianuarie, care fie au rămas în afara chestiunilor menționate în provesul-verbal semnat ieri luni, 15 ianuarie, de reprezentanții mediului asociativ, fie necesită discuții și asigurări suplimentare că vor fi puse în practică. În acest sens, solicităm, conform discuțiilor, constituirea sau convocarea (după caz) grupurilor de lucru (inclusiv a celor ad-hoc) cu părțile interesate sau afectate, astfel încât să ne asigurăm că soluțiile propuse vor fi implementabile și corect implementate. Detaliem mai jos:
- IRIGAȚII ȘI GESTIONAREA RISCURILOR
-In ceea ce privește continuarea planului de investiții în irigații-infrastructură principală, vă rugăm să detaliați cum se va desfășura acesta în următorii doi ani.
-Ce măsuri de compensare aveți în vedere pentru fermierii din zonele unde nu este posibilă realizarea irigațiilor?
-Vă rugăm să dispuneți cu celeritate convocarea GL privind gestionarea riscurilor, pentru convenirea mecanismelor de funcționare și despagubire a fermierilor afectați de calamități majore (și, în general, neasigurabile) precum seceta.
2. CREDITARE
-În ceea ce privește creditele agricole cu dobândă subvenționată si garanții de stat pe care le-ați anunțat, fie că vorbim despre cele de capital de lucru sau de investiții, solicităm consultări urgente cu băncile comerciale și cu fermierii, în grupuri de lucru comune, pentru a ne asigura că nevoile celor din urmă sunt înțelese și, pe de altă parte, că resursele vor fi accesibile și fermierilor nebancabili, adică celor care au cea mai mare nevoie de astfel de lichidități.
-Creditul Fermierului și alte tipuri de ajutoare acordate pe cadrul de ajutor de stat “Ucraina”, se cumulează la beneficiari? Dacă da, care va fi, de fapt, suma rămasă efectiv la dispoziția beneficiarului sub formă de credit pentru capital de lucru, având în vedere că ajutorul de stat, de cel mult 280 000 euro/fermă, va include și garanția acordată de stat și cei 100 de euro/ha pentru culturile din toamnă 2022?
-In același context, vă solicităm să notificați Comisiei Europene schema de ajutor de stat privind despăgubirile la culturile de primavară, tot pe cadrul Ucraina, pentru ca aceasta să fie pregătită în momentul rectificării bugetare.
3. GAEC 7 și 8
Când vom ști exact cum se aplică GAEC 7 (rotația obligatorie) și GAEC 8 (procentul mininim de suprafață arabilă alocat elementelor neproductive), având în vedere că în postarea dvs. de pe FaceBook, referitoare la întâlnirea de la MADR din 15 ian., vorbiți de diminuarea procentului de sancțiuni, având la bază forța majoră ?
4. TAXE SI IMPOZITE
-Într-o perioada atât de complicată, inclusiv din perspectivă geo-politică, constatăm și o înăsprire a regimului fiscal, respectiv noile taxe guvernamentale asupra sectorului bancar, energetic, multinaționale etc., se vor repercuta mai departe pe lanț. Aveți în vedere măsuri concrete de reducere a poverii fiscale în agricultură?
5. LOGISTICĂ PORT CONSTANȚA ȘI MĂSURI DE MONITORIZARE
-În prezent, capacitatea anuală de operare în portul Constanța este de cca 36 milioane tone cereale și oleaginoase. Ucraina si Romania au o sezonalitate similară a ritmurilor de export, de unde rezultă o uriașă presiune în vârful de sezon din intervalul iulie-noiembrie, exacerbată de retragerea Rusiei din Acordul de export al cerealelor pe Marea Neagră. Care sunt masurile de investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii astfel încât fermierii din România să nu fie privați de posibilitatea de a-și valorifica la momentul optim recolta?
-In privința monitorizării fluxurilor, solicităm plasarea de cântare obligatorii, în vamă și pe traseele prestabilite tranzitului cerealelor.
5. ÎNREGISTRAREA CONTRACTULUI DE ARENDĂ
In practica curentă, acolo unde nu sunt dezbatute moștenirile, există cerința unor declarații notariale de la toți moștenitorii. Indeplinirea acestei condiții este foarte complicată, anevoioasă și nejustificată, deoarece secretarul primăriei ar putea ține loc de notar pentru astfel de spețe. Cum intenționează autoritățile să simplifice acesată povară?
După cum am mai subliniat, avem încredere că veți putea operaționaliza lista de angajamente semnate ieri, 15 ianuarie 2024 prin mobilizarea expertizei necesare și vă asigurăm că dorim să contribuim direct, în grupurile de lucru, la acest demers. Între timp, am aprecia, după cum suntem siguri că o vor face și fermierii rămași să protesteze în stradă, clarificările dvs., în cel mai scurt timp posibil, la chestiunile ridicate aici.
Cu gânduri bune,
CONSILIUL DIRECTOR al Forumului APPR