Fragul de pădure (Fragaria vesca) este o plantă perenă, erbacee, veșnic verde, care crește în pădurile de foioase și conifere din Europa și Asia. Apare și prin rărișurile sau marginile de pădure, în poieni, pe dealuri și fânețe. Preferă solurile bogate în humus și nutrienți, umede dar și însorite. Face parte din familia Rosaceae și este cunoscută în popor și sub denumirea de frăguță, frag, pomiță, pomniță.
Planta are tulpina scurtă, ajunge până la 20 cm, din loc în loc cu buchetele de frunze trifoliate de culoare verde, cu marginile zimțate. Florile sunt mici, cu câte cinci petale albe și 20 stamine galbene fiecare, iar fructele sunt mici, conice, roșii sau albicioase. Când sunt coapte fructele au gust dulce-acrișor și o aromă specifică. Planta înflorește în lunile aprilie-iunie.
Fragii (fructele) sunt bogate în vitamina C, pectină, acid salicilic, săruri de potasiu, zaharuri și altele. Pot fi consumați ca atare, proaspeți, sau preparați în siropuri, dulcețuri, sucuri, înghețate, marmelade, gemuri, lichior-uri, cocktail-uri, etc. Fructele au proprietăți diuretice, detoxifiante, antiinflamatorii și astringente. Datorită conținutului de vitamina C stimulează poftă de mâncare.
Pulpa fructelor zdrobită se poate folosi în cosmetică sub formă de măști ce se aplică pe pielea obosită, pentru revigorarea tenului. Este utilă în tratamentul inflamațiilor gastro-intestinale și al mucoasei bucale, datorită proprietăților diuretice și depurative.
În medicina populară fragul de pădure este considerată o plantă medicinală, frunzele sale sunt folosite datorită conținutului bogat de vitamina C și tanin. Ele pot fi adăugate la ceaiurile de plante pentru îmbunătățirea gustului acestora. Din frunze se prepară o loțiune care se folosește în tratarea rănilor și arsurilor minore. În cazuri de diaree frunzele sunt un bun remediu deoarece au un conținut mare de tanin. Se recomandă o cană de infuzie de frunze de 2-3 ori pe zi. Frunzele tinere se pot utiliza sub formă de infuzie că înlocuitor al ceaiului negru.
În Evul Mediu frunzele de frag se ungeau cu puțină salivă și se aplicau pe mușcătura de șarpe. Cei care sufereau de dureri de dinți sau masele puneau frunze de frag pisate cu sare pentru ameliorarea durerilor. Frunzele erau utilizate și pentru vindecarea bubelor dulci. De la fragul de pădure se folosește și rădăcina, din care se face un ceai bun contra tusei. Fragii sunt fructe preferate nu numai de oameni, ci și de animale- de vulpi, bursuci, arici, mierle, melci, furnici, gândaci și alte vietăți.