Franţa intenționează să aloce 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea producției interne de proteine ​​vegetale

Guvernul francez intenționează să aloce 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea producției interne de proteină ​​vegetală. Motivația deciziei are la bază mai degrabă considerente de ordin comercial decât de protecție a mediului.

Președintele francez Emmanuel Macron susține de mai mult timp ideea dezvoltării producției de proteine ​​vegetale din țară. A spus-o la summitul G7 din Biarritz din august 2019, la Salonul Internațional Agricol de la Paris, din ianuarie 2020, precum și în timpul discursului său televizat din 12 martie anul acesta.

O strategie care are drept scop diminuarea importurilor franceze de proteine ​​vegetale este în cele din urmă prezentată și 100 de milioane de euro ar urma să fie alocate producției de proteine vegetale.

Această sumă ar trebui să facă posibilă „construirea suveranității noastre alimentare” prin „reducerea importului de proteine ​​destinate creșterii animalelor”, potrivit unui comunicat de presă al guvernului.

Producția europeană a scăzut

Rapița, soia, floarea-soarelui, fasolea, leguminoasele: fermierii folosesc multe proteine ​​vegetale pentru a-și hrăni animalele și a asigura un bun randament al acestora. UE importă aproape 17 milioane de tone de proteină brută în fiecare an, potrivit raportului Comisiei Europene din 2018 privind dezvoltarea proteinelor vegetale.

Dintre aceste importuri, 13 milioane sunt pe bază de soia, al cărei conținut de proteine ​​face ca această plantă să fie un furaj esențial pentru fermele de porci, bovine și păsări.

Deși Franța este una dintre țările europene care produc cele mai multe semințe oleaginoase – în special semințe de rapiță și floarea soarelui – independența sa este departe de a fi asigurată.

Rapiță, boabe de soia, floarea soarelui, fasole, leguminoase: crescătorii folosesc multe proteine ​​vegetale pentru a-și hrăni animalele și a le asigura randamentele. 

În 2018, trei milioane de tone de făină de soia au fost importate în Franța. În ciuda a aproximativ 400 de mii de tone de soia cultivate în Franța, aproape 600 de mii au fost importate din Brazilia, SUA și Argentina.