Gărgărițele tulpinilor rapiței, al doilea val!

Într-un articol precedent scriam de cele doua specii daunatoare culturii rapitei de toamna, care apar primavara devreme, la sfarsit de februarie sau inceput de martie. Este vorba despre gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi) si gargarita tulpinilor de varza (Ceutorhynchus pallidactylus). In lipsa masurilor de combatere a atacului acestor specii daunatoare, pagubele de recolta pot sa ajunga si la 50% din productie sau chiar mai mult.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Foto-1-2-e1648539787171-295x300.jpg

Ce ne facem insa daca avem un al doilea val de atac la sfarsitul lui martie, asa cum este cazul acestui an?

Mai trebuie sa efectuam un tratament in vegetatie pentru combaterea acestor insecte sau este suficient primul tratament? Raspunsul este: depinde. Si sunt foarte multi „depinde” in acest caz.

Sa ne uitam putin la cum a fost vremea pana acum. In luna februarie, in sudul si sud-estul tarii, dar si in zonele din vest, au fost zile cand temperatura aerului a depasit 15°C (chiar 17°C in unele zone). Cu toate acestea, insectele nu au aparut imediat in capcanele entomologice amplasate in lanurile de rapita.

Gargarita tulpinilor rapitei (Ceutorhynchus napi) in capcanele entomologice de la INCDA Fundulea (INCDA Fundulea – 18.02.2022)

De ce? Simplu, temperatura solului pe primii centimetri adancime nu a ajuns din prima la 6°C (valoare de la care aceste insecte ies din hibernare). Gargaritele si-au facut aparitia in ultima decada a lunii (in unele zone chiar de la mijlocul lui februarie). Acolo unde existau conditiile unui zbor in masa al adultilor gargaritelor tulpinilor, in urma analizei capturilor din capcanele entomologice, fermierii au efectuat un tratament in vegetatie pentru combaterea acestor insecte.

Ulterior a revenit iarna. In ultima zi a lui februarie si prima zi a lui martie, a nins in sud-estul tarii, mai ales in Dobrogea (la Adamclisi stratul de zapada a fost mai mare de 20 cm). Ulterior a mai nins si in zilele urmatoare, dar zapada nu a rezistat mult pe camp. De asemenea, in unele dimineti, temperaturile au scazut sub -5°C (chiar spre -8°C in unele zone). Temperaturile maxime au fost pozitive, dar mai scazute comparativ cu majoritatea zilelor din luna februarie. Prin urmare, gargaritele tulpinilor s-au ascuns la baza plantelor, in crapaturile solului, in resturile vegetale ale culturii precedente, asteptand vremuri mai bune… care au revenit dupa 22 martie, cand se pare ca primavara se instaleaza definitiv in tara noastra.

Planta de rapita cu dezvoltare normala (8.03.2021)

In urmatoarele zile, temperaturile maxime vor ajunge la 18°C sau chiar mai mult in sudul tarii, in timp ce temperatura solului, pe primii centimetri adancime, va fi mai mare de 6°C. Prin urmare asteptam al doilea val al gargaritelor tulpinilor.

Dupa cum stim, faza de maxima sensibilitate a plantelor de rapita la atacul acestor daunatori este cand acestea sunt mai mici de 20 cm. La o inaltime mai mare, femelele nu vor mai putea depune oua cu aceeasi usurinta in interiorul tulpinilor. Prin urmare, in primul rand, trebuie sa evaluam lanul de rapita, sa vedem in ce stadiu se afla plantele.
In conditii climatice normale, la sfarsitul lui martie, plantele de rapita sunt bine dezvoltate, cu tulpini mai mari de 20 cm. Anul acesta, in multe cazuri, plantele nu sunt la fel de bine dezvoltate. Din cauza secetei din toamna, rapita a rasarit in luna octombrie, intrand in iarna in faza de 4-6 frunze (BBCH 14-16). Cum iarna a fost una relativ usoara, plantele nu au murit, dar au ajuns in primavara mai putin dezvoltate, comparativ cu alti ani.

Planta de rapita mai putin dezvoltata, comparativ cu anii normali (21.03.2022)

Chiar si asa, acolo unde densitatea culturii este corespunzatoare si exista sanse mari de a avea productii care sa fie rentabile pentru fermieri, atunci trebuie intreprise toate masurile pentru a proteja cultura de atacul daunatorilor, inclusiv al doilea val al gargaritelor tulpinilor.

Pentru inceput trebuie urmarite capcanele entomologice amplasate in solele cultivate cu rapita pentru a vedea sosirea musafirilor nepoftiti.

Apoi, daca temperaturile se mentin ridicate, iar plantele sunt mai mici de 20 cm, la 8 zile de la primele capturi, se va efectua un tratament in vegetatie pentru combaterea celui de-al doilea val al gargaritelor tulpinilor.

Pe viitor, dronele sau robotii agricoli ar putea fi de mare ajutor fermierilor pentru o mai buna evaluare a plantelor de rapita, pentru a se putea aprecia cat mai exact daca acestea sunt in faza de sensibilitate maxima la atacul gargaritelor tulpinilor (mai mici de 20 cm).

Gargarita tulpinilor verzei (Ceutorhynchus pallidactylus) in capcanele entomologice de la INCDA Fundulea (INCDA Fundulea – 01.03.2022)

De asemenea, sistemele automate de monitorizare (capcane entomologice, dotate cu camere video, care transmit in timp real imaginile cu capturile, pe telefonul mobil sau pe laptop) pot sa ne ajute sa stim cat mai exact cand sosesc primii daunatori in lanul de rapita. Deocamdata aceste sisteme digitale nu sunt accesibile tuturor fermierilor, costul lor fiind unul ridicat.

Pana vor ajunge robotii in lanurile cu rapita, important este ca fermierii sa isi monitorizeze cultura, mai ales in aceasta perioada critica pentru atacul daunatorilor.

In concluzie, in cateva zile vom avea al doilea val al gargaritei tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi) si al gargaritei tulpinilor de varza (Ceutorhynchus pallidactylus) in lanurile cultivate cu rapita de toamna. Dar tratamentele sunt necesare numai in anumite situatii, enumerate anterior.

Pana atunci trebuie sa fim cu ochii pe rapita ca pe „butelie”.

Dr. ing. Georgescu Emil – INCDA Fundulea

Sursa:https://www.sanatateaplantelor.ro/gargaritele-tulpinilor-rapitei-al-doilea-val/