Gelu Barna, Cooperativa Agricolă Banat Agro Vest, jud. Timiş: „Fermieri, asociaţi-vă!”

În cadrul unui eveniment organizat de compania Summit Agro România în acest an, cu ocazia lansării produsului Trika Expert, printre fermierii prezenţi l-am întâlnit şi pe Gelu Barna, cel care conduce Cooperativa Agricolă Banat Agro Vest din judeţul Timiş. Asffel, am avut ocazia de a afla mai multe detalii despre activitatea membrilor, despre rezultatele anului trecut şi planurile de viitor ale cooperativei.

„Administrăm în cadrul cooperativei o suprafaţă de 20.000 de hectare de teren. Sediul nostru se află în localitatea Săcălaz şi avem înscrişi fermieri din tot judeţul Timiş, dar şi din Caraş Severin, iar acum încercăm să atragem fermieri şi din judeţul Arad. Cei 35 de membrii ai cooperativei noastre sunt fermieri care cultivă aproape toate culturile cu o pondere mare în România, precum grâu, orz, porumb, soia, rapiţă şi floarea soarelui.

Anul 2016 a fost unul extraordinar de bun. Având precipitaţii foarte multe în zona Banatului, am obţinut producţii foarte bune. Am înfiinţat cooperativa în ianuarie 2016 şi pot să spun că am început cu dreptul, pentru că a fost un an foarte bun. Am început cu 13.000 de hectare, iar acum am ajuns la 20.000. Fermierii sunt foarte mulţumiţi, a trecut un an cu bine, drept dovadă s-au mai adăugat încă 7.000 de hectare anul acesta, aferente celor înscrişi.

Oamenii au început să înţeleagă că împreună suntem mai puternici şi putem realiza multe lucruri bune. La început erau puţin speriaţi, gândindu-se la vechiul sistem comunist de C.A.P., dar au înţeles că astăzi, în cooperativa înfiinţată de noi, fiecare are entitatea lui, poate fi propriul său şef şi poate lucra propriul teren. Împreună, prin această cooperativă, avem mai multe facilităţi, de exemplu putem avea o putere mai mare de cumpărare a inputurilor, de vânzare a cerealelor, dar şi de a accesa mai uşor şi mai repede fonduri europene. În viitor dorim să ne dezvoltăm şi să materializăm idei noi, precum construcţia unui siloz şi a unei fabrici de prelucrat soia.

Noi suntem fermieri din tată în fiu, ne iubim patria şi pământul acesta străbun şi din acest motiv ne dorim să avem produse autentice româneşti, să le producem noi, să aducem plus valoare comercializând pe piaţă produsele noastre româneşti. Agricultura este lucrul pe care ştim să-l facem cel mai bine şi suntem mândri că prin nobila noastră meserie putem asigura hrana a mii de oameni. Este un domeniu frumos, dar nu este uşor. Niciodată în agricultură un an nu seamănă cu celălalt. De exemplu, 2015 a fost mai prost, însă am compesat în 2016. Noi, fermierii trebuie să fim pregătiţi să înfruntăm toate provocările cu ajutorul tehnologiilor avansate, astfel încât, la final, să ne bucurăm de producţii performante şi de calitate. În activitatea noastră ne confruntăm şi cu anumite probleme, cum ar fi preţurile mici de vânzare a cerealelor, dar şi cele birocratice. Ne dorim de la guvernanţi să vină în sprijinul fermierilor prin simplificarea lucrurilor, astfel încăt să faciliteze dezvoltarea agriculturii româneşti.

De anul trecut, în Cooperativa Agricolă Banat Agro Vest ni s-a alăturat şi domnul inginer Marian Horgoş, un profesionist cu multă experienţă. Împreună încercăm să facem multe loturi experimentale, astfel încât să putem folosi cele mai bune tehnologii care se pretează pentru zona noastră. Numai aşa vom putea obţine performanţă în culturile agricole. Cooperativa noastră avea nevoie de un asemenea specialist, care să se ocupe pe partea tehnică. Domnul Marian Horgoş, având în spate o experienţă în domeniul inputurilor, ne consiliază în folosirea pesticidelor, a substanţelor pentru tratamente, în alegerea hibrizilor şi a seminţelor, în organizarea de loturi demonstrative şi pot să spun că deja se simte o eficientizare a costurilor în ferme. Eu mă ocup de bunul mers al cooperativei din punct de vedere al furnizorilor, al vânzării de cereale şi împreună cu domnul Marian Horgoş şi ceilalţi membri ai cooperativei credem că în viitor vom deveni o forţă a Banatului. Mesajul meu pentru toţi fermierii este un îndemn care cu siguranţă îi va ajuta să progreseze: Fermieri, asociaţi-vă!”