Grâul românesc, ideal pentru condiţiile din țara noastră

Este de notorietate faptul că soiurile românești de grâu se pretează cel mai bine condițiilor din ţara noastră. Desigur, există și semințe provenite din portofoliul companiilor străine care se comportă bine pe piața locală.

„Grâul cultivat în România este de foarte bună calitate, chiar dacă nu vorbim despre producții record. După datele pe care le-am primit de la Institutul de Bioresurse Alimentare, grâul pe care l-am cultivat în România este de foarte bună calitate. În cea mai mare parte, avem zone cum este partea de vest a țării unde maturitatea și recoltarea s-au făcut pe vreme frumoasă, de unde au rezultat și indicatori de excepție. Soiurile românești au fost de o calitate excepțională, respectiv soiurile Ciprian, Litera, dar și alte soiuri. Este un mare regret că Institutul de Bioresurse Alimentare nu a reușit să realizeze, din cauze obiective, analizele pe care le făcea în urmă cu 5-6 ani, când verificau toate soiurile din piață în diverse condiții și se crea baza de existență a indicatorilor de calitate. Se puteau distinge foarte ușor soiurile care răspund și cantitativ, și calitativ  condițiilor României, precum și cele care sunt rezistente la unele boli cum este fuzarioza. Degeaba avem producții mari dacă valoarea pe care o obținem este mică”, a declarat Valeriu Tabără pentru Business Press Agricol într-o intervenţie telefonică.