Hibrizi de porumb autohtoni pentru fermierii români, beneficiari ai programului de finanţare AFIR, Măsura 4.1

Expert Agribusiness este o companie 100% românească, ce activează pe piaţa seminţelor din ţara noastră din anul 2010, cu activităţi multiple în domeniul cercetării agricole. Principalele domenii vizează producerea şi comercializarea unor soiuri şi hibrizi de grâu, porumb, floarea soarelui şi soia, dar şi conditionarea seminţelor, compania dispunând de o staţie modernă de condiţionat. De asemenea, Expert Agribusiness are în portofoliu, în exclusivitate, hibrizii de porumb: CERA 270, CERA 320, CERA 380, CERA 395, CERA 450 şi CERA 540.

Pentru primăvara anului 2019, portofoliul de sămânţă de porumb cuprinde hibrizii: CERA 270, CERA 320, CERA 340, EVO 3517, EVO 3617, CERA 370, CERA 380 şi CERA 450, precum şi hibridul de porumb zaharat MIRAJUL VERII. Toţi hibrizii de porumb sunt creaţi, testaţi şi înregistraţi în şi pentru condiţiile pedo-climatice ale ţării noastre, se pretează pentru toate zonele de favorabilitate ale culturii porumbului, ţinând cont de grupa de maturitate a fiecăruia.

Însuşirile favorabile dominante ale acestor hibrizi sunt: toleranţa la secetă şi arşiţă, pornirea rapidă în vegetaţie, stay-green (planta verde la maturitate), potenţial de producţie ridicat în condiţii favorabile de mediu şi tehnologie intensivă, capacitate de producţie bună în condiţii de secetă şi de alocări tehnologice moderate, pierderea rapidă a apei din bob la maturitate, elemente de productivitate foarte bune (randament în boabe de peste 82% la majoritatea hibrizilor, MMB de peste 300g, greutatea hectolitrică de peste 70 kg/Hl).

Fiind încadraţi de către ISTIS Bucureşti în categoria hibrizilor româneşti, întrucât atât amelioratorul cât şi menţinătorul sunt din România, toţi aceşti hibrizi sunt recomandaţi pentru fermierii beneficiari ai Programului AFIR, Măsura 4.1., prin care trebuie să cultive hibrizi româneşti de porumb.