Idei de afaceri: cultura de mentă și salvie

salvie

Uleiul de lavandă ar putea fi înlocuit în curând de uleiul eșențial extras din mentă sau salvie. Dacă până acum toate planurile de investiții s-au concentrat în jurul culturii de lavandă, înmulțirea plantațiilor pe teritoriul României i-a determinat pe unii dintre cultivatori să se îndrepte către alte plante cu potențial remarcabil în ceea ce privește conținutul de ulei esențial.

”Am înființat câte 4.000 mp de mentă și salvie, culturi care vor fi valorificate pentru obținerea de ulei. Pentru mentă am ales soiul Mentha Piperita, iar la salvie am ales să cultiv Salvia Officinallis. Deocamdată totul este la nivel experimental, să văd cum se comportă, sunt cu aceste plante în testare. Aș vrea să le valorific tot pentru ulei. Îmi propun să cresc suprafața de mentă și salvie dacă totul merge bine, dar cultura aș vrea să fie complet mecanizată. Costurile de înființare pentru cele două culturi sunt ceva mai mici decât în cazul lavandei. La salvie am înființat cultura din sămânță, iar la mentă din butași”, spune Ioan Iakob, cultivator de lavandă din Ocna Mureș.

 

Cantitatea de stoloni recoltată de pe un hectar de mentă ajunge la 6-8 tone de masă verde, din care mai apoi prin procesul de distilare se obține uleiul volatil de mentă. Prețul pentru 10 ml de ulei volatil de mentă pleacă de la 6,5 lei și poate ajunge chiar la peste 12 lei, în cazul uleiul volatil de mentă provenită din cultură ecologică.

Salvia face parte din familia Lamiaceae și este o plantă originară din regiunea Mediteraneană. Salvia este o tufă de dimensiuni mici, veșnic verde, care variază în ceea ce privește intensitatea aromei și forma florilor și culoarea frunzelor de la soi la soi.

Cel mai cunoscut și mai des întâlnit soi de salvie crește până la aproximativ 60 cm înălțime, iar tufele se etind pe lățime până la jumătate de metru. Frunzele sunt alungite și ușor ascuțite la vârf, sunt gri-verzui și sunt aspre pe partea superioară, iar pe parte inferioară sunt aproape albe. Există soiuri de salvie care au frunzele purpurii, crem, roșiatice sau gălbui, dar care se adaptează greu la condițiile climatice din România.

Florile de salvie înfloresc în mai-iunie și seamănă foarte bine cu florile de lavandă. Au însă o altă aromă și o altă nuanță, ceva mai deschisă decât a florilor de lavandă.

Uleiul esențial de salvie are valoare terapeutică recunoscută, este antifungic, antibacterian şi antiviral, remarcat pentru ameliorarea diverselor probleme cutanate. Prețul pentru 10 ml de ulei esențial de salvie pleacă de la 7,5 lei și poate crește asta dacă este obținut din cultură certificată ecologică.