Cultura de sparanghel începe să devină tot mai interesantă și profitabilă pentru producătorii români. Cei care au ales să înceapă o astfel de afacere se pregătesc să culeagă și un profit pe măsură.
Cei care vor să planteze sparanghel este important să știe faptul că această legumă se dezvoltă cel mai bine pe terenurile însorite și care nu rețin umiditatea la rădăcină. Pentru sparanghel este necesară lumina și un sol bine drenat. Producții bune se pot obține pe solurile nisipoase, cu un pH cuprins între 5,5 și 7,5. Plantația nu necesită o irigare permanentă, ci doar în perioadele de secetă.
Pregătirile pentru plantare încep din toamnă, atunci când se realizează o arătură cât mai adâncă. După ce trece iarna, la început de primăvară, agricultorul trebuie să reia lucrarile pentru înființarea culturii de sparanghel. Se fac șanțuri la 1,5 m distanță între ele și adânci de 25-30 de cm. Apoi se începe plantarea și se pun cam 4 rădăcini de spranaghel la un metru liniar. Se astupă doar jumătate din șanț. Dintr-o singură rădăcină ies între 5 și chiar 10-15 tije.
În primul an de dezvoltare, sparanghelul trebuie protejat împotriva buruienilor. Toamna acesta se taie la bază, se lasă cam 10 cm față de sol, apoi se taie. În primul an nu se recoltează nimic. În anul doi de la plantare sparanghelul ajunge până la 1,5 m. Sparanghelul este o legumă foarte rezistentă, nefiind necesare aproape niciun fel de stropiri.
Pentru înfiintarea unui hectar cu sparanghel este nevoie de o investiție cuprinsă între 10.000 și chiar 20.000 de euro, în funcție de materialul săditor ales.
Sparanghelul (Asparagus officinalis) este recunoscut ca o sursă de vitamine (A, B6, C, E, K), precum și de calciu, zinc, magneziu, timină, niacină (acid nicotinic sau Vitamina B3), acid folic, fier, fosfor, potasiu și cupru, făcându-l un aliment ideal pentru cei care doresc să slăbească.