În Austria, tomato-cartoful este leguma anului 2018

Tomato-cartoful, o nouă plantă ce produce atât roșii, cât și cartofi a fost lansată în Marea Britanie. Horticultorul Paul Hansord, a declarat că ideea i-a venit în urmă cu 15 ani, după o vizită în SUA unde cineva a făcut o glumă plantând un cartof sub o roşie. Atunci şi-a dat seama că poate altoii cele două plante pentru că aparţin aceleiaşi familii. Altoirea constă în introducerea ramurii unei plante în țesutul alteia, stabilind astfel un contact între țesuturile lor generatoare pentru a da plantei altoite însușirile altoiului.

„Roşia-cartof este foarte greu de obţinut pentru că lujerul roşiei şi cel al carfofului trebuie să aibă aceeaşi grosime ca altoirea să funcţioneze. În cele din urmă, însă, cu ajutorul colegilor specialişti am descoperit o metodă viabilă. Am lucrat timp de mulți ani la această plantă, iar această variantă este cea mai reuşită. Altoirea presupune tăierea unei bucăţă de ţesut de dimensiunea vârfului unui ac de gămălie de la fiecare din cele două plante, verificarea de virusuri şi dezvoltarea lor separată într-un gel şi apoi în compost. Când ajung la dimensiunea de 5 centimetri, lujerii celor două plante sunt tăiaţi într-un unghi identic şi altoiţi. Capătul de jos al plantei de cartof şi cel de sus al plantei de roşie sunt prinse laolaltă cu o grefă până când ajung să se îmbine natural. Procesul de altoire începe într-un laborator din Olanda, fiind 100% natural, după care plantele sunt trimise în Marea Britanie, unde cresc în sere până  când ajung suficient de mari pentru a fi vândute”. a declarat Paul Hansord.

Directorul susţine că roşiile cherry obţinute pe această cale sunt mult mai dulci decât cele din supermarketuri. Un singur exemplar poate da 500 de roşii cherry deasupra solului, dar şi o recoltă bună de cartofi. Planta este 100% naturală, nefiind modificată genetic. Deşi astfel de vegetale au mai fost dezvoltate şi în trecut în Marea Britanie este prima oară când se obţine una cu potenţial comercial, neexistând probleme de gust ca la celelalte. Numită de britanici “TomTato”, plantă crește în ghiveci și produce cartofi albi în pământ și roșii de tipul cherry la suprafață. Plantă costă peste 15 dolari și poate produce peste 500 de roșii. Nu este pentru prima dată când un cartof este altoit cu o roșie, în Marea Britanie, însă din punct de vedere comercial este o premieră.

La rândul lor  producătorii austrieci de plante au optat ca tomato-cartoful să primească titlul onorific „Leguma anului 2018”.

În Austria, tomato-cartoful destinat vânzării se cultivă în pepiniere. În medie, într-un sezon, această plantă produce aproximativ 250-500 de roșii mici și aproximativ 2 kilograme de cartofi.