Înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană, proiect legislativ în dezbatere la Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală

Pe ordinea de zi a Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală se află astăzi, 27 februarie 2018, în dezbatere o propunere legislativă privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană.

În condițiile în care venituriile agricultorilor din zona montană în urma valorificării pieii sau lânii sunt foarte mici din cauza lipsei unei rețele de colectare și valorificare aceste centre sunt necesare pentru diminuarea pierderilor crescătorilor de animale.

Potrivit datelor Sistemului Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, la începutul anului 2017, în județele montane situația efectivelor de animale se prezenta astfel: 2.753.339 de ovine, 255.379 de caprine și 653.069 de bovine.

Articolul 2 al acestei propuneri prevede înființarea în localitățiile din județele cu incidență asupra zonei montane de centre de colectare spălare și prelucrare a lânii. Se urmărește stoparea declinului sectorului de producție primară și a depopulării în zonele montane.

Articolul 6 stipulează faptul că; „valoarea totală a programului de de 5 milioane de euro pentru un număr maxim de 8 centre și se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.’’

De asemenea, astfel de centre construite de beneficiari privați pot fi puse la dispoziția altor producători sau crescători pe baza unor contracte de prestări-servicii.

Mai multe detalii despre acest proiect legislativ sunt disponibile pe site-ul: https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=20972

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*