Îngrășăminte inovatoare din materiale reciclate și organice votate în Parlamentul European

Parlamentul European a votat în data de 24 octombrie a.c., normele care urmează să deschidă piața unică pentru libera circulație a îngrășămintelor. Noua lege privind produsele fertilizante marcate CE promovează utilizarea de îngrășăminte inovatoare din materiale reciclate și organice. De asemenea, propunerea are în vedere stabililirea unor limite în rândul metalelor grele și contaminanțiilor din îngrășăminte.

Agricultorii și producătorii au doar de câștigat din noua lege, deoarece efectele sunt vizibile la nivelul sarcinii administrative, care va fi redusă. De asemenea, se urmărește și o etichetare mai clară și mai cuprinzătoare a produselor.

Scopul nostru este de a avea produse mai sigure și de a restricționa cantitatea de metale grele din îngrășăminte. Prin urmare, dorim limitele care să asigure că sănătatea cetățenilor nu este pusă în pericol. Încercarea de a găsi un teren comun între protecția consumatorilor și industria europeană va fi totuși o provocare pentru următorul pas către negocierile interinstituționale „, a declarat Mihai Țurcanu, deputat în Parlamentul European, raportorul Parlamentului European pentru legislație. Legea va fi negociată cu Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene pentru a ajunge la consens.

Propunerea inițială a Comisiei a fost de a stabili o limită de cadmiu, un metal greu găsit în principal în îngrășăminte cu fosfat mineral, de 60 mg / kg, cu o perioadă de tranziție de 3 ani până la 40 mg / kg și 20 mg / kg după 12 ani.