"Întâlnire în fermă", un eveniment cu specialişti şi fermieri, organizat de AIDER

Miercuri, 22 februarie a.c., Asociaţia AIDER – Agricultură Integrată Durabilă Economic Rentabilă – a organizat evenimentul „Întâlnire în fermă”. Specialiştii din domeniu şi fermierii au fost invitaţi la ferma Tudor 92 din localitatea Coslogeni, judeţul Călăraşi.

Subiectele discutate au vizat teme precum: „Tehnologia SBM de protecţie a culturilor de porumb şi floarea soarelui”, „Dăunătorul Tanymecus Dilaticollis din culturile de porumb şi floarea soarelui” şi „Controlul calităţii apei şi importanţa adjuvanţilor”. Prezentările tehnice au fost susţinute de reprezentaţii companiilor partenere, Michelin, Agri Alianţa şi Alcedo, iar discuţiile purtate au stârnit interesul fermierilor partipanţi. S-a vorbit despre reglajul presiunii anvelopelor, reglajul pulverizatorului, al semănătorii de plante prăşitoare Sola de la Agri Alianţa, adaptarea acesteia pentru tratamentele de combatere a dăunătorului Tanymecus, pentru semănatul direct în covor vegetal sau mirişte, precum şi adaptarea pentru dubla fertilizare localizată – Starter şi Azotat. Sponsorii evenimentului organizat de AIDER au fost companiile: Caussade Semences, Alcedo, Michelin, Agri Alianţa, Up România, SBM şi Finexpert.

Deschiderea evenimentului i-a revenit preşedintelui AIDER Arnaud Charmetant care a mulţumit participanţilor pentru interesul manifestat faţă de noile soluţii şi tehnologii agricole, oferindu-le acestora şi prilejul de a vizita ferma pentru a se convinge ce înseamnă un model de agricultură modernă şi performantă. Totodată, Arnaud Charmetant a prezentat şi cartea de vizită a AIDER, punctând obiectivul principal al asociaţiei.

Agricultură Integrată Durabilă Economic Rentabilă, respectiv AIDER, este o asociație înfiinţată în anul 2015, care a ajuns în acest an la peste 45 de membri care lucrează peste o sută de mii de hectare. Printre obiectivele asociației se află și schimbul de experiență şi colaborarea între fermierii membri, dar şi informarea cu privire la noile oportunități și perspective pentru creșterea performanțelor în agricultură. Vizita pe care o vom întreprinde în cadrul fermei Tudor 92 vă va edifica asupra conceptului de agricultură modernă şi performantă”, a subliniat Arnaud Charmetant în prezentarea sa.

În continuarea evenimentului, Christian Colas – International Field Development Manager SBM GROUP, a vorbit fermierilor despre o problemă specifică în culturile agricole de porumb şi floarea-soarelui din România provocată de dăunătorul Tanymecus Dilaticollis.

În condiţiile regulamentelor de constrânge europene privind utilizarea insecticidelor din grupa neonicotinoidelor, obiectivele SBM în România vizează  adaptarea de noi soluţii alternative. Culturile de porumb şi floarea-soarelui sunt de o importanţă majoră pentru fermierii români, dar, din păcate, o problemă specifică lor este atacul de Tanymecus – răţişoară – care este semnalat anual pe un milion de hectare ha la porumb şi circa 400 de mii de hectare la floarea-soarelui. În aceste condiţii, tratamentul seminţei cu neonicotinoide este absolut necesar.

Regulamentele europene constrâng însă utilizarea insecticidelor din această grupă, fiind necesare derogări anuale care trebuie solicitate Comisiei Europene. Punctele forte ale insecticidelor neonicotinoide aplicate la tratamentul seminţelor este eficacitatea ridicată, caracteristică produselor chimice de protecţie sistemice, atunci când plantele sunt atacate de Tanymecus. Un alt avantaj al acestei metode este costul redus al tratamentului. Punctul slab al soluţiei, pe lângă măsura europeană de interzicere a neonicotinoidelor, este că atunci când infestarea şi atacul sunt mari, cultura este distrusă, fiind necesare cheltuieli suplimentare pentru reînfiinţarea ei.

Grupul SBM şi-a propus să vină în România cu soluţii alternative, adaptate aceastei probleme, iar în acest sens a dezvoltat o serie de parteneriate cu INCDA Fundulea, ICDPP Bucureşti, FNCR, INCDCSZ Braşov, AIDER şi APPR. Soluţia propusă de Grupul SBM este utilizarea prin aplicarea pe sol la semănat a produsului Belem, în doză de 12 kg/ha granule în sol. În faza de răsărire a culturii, ca barieră preventivă, se foloseşte produsul SBM Cipermetrin, în formulare de micro granule – SBM 07/007 în doză de 12 kg/ha. Punctele forte ale acestei soluţii sunt legate de protecţia preventivă şi de alternativa în contextul interzicerii insecticidelor neonicotinoide în Uniunea Europeană ca tratamente. Punctul slab constă în costul suplimentar de aplicare pe suprafaţa solului, dar care poate fi comparat cu cheltuielile de reînfiinţare a culturii în caz de atac violent. În aceste condiţii, trebuie să încercăm împreună să rezolvăm combaterea dăunătorilor, să construim noi soluţii, noi răspunsuri adaptate la organizarea actuală, la metodele de aplicare existente şi adaptate noilor constrângeri UE, a precizat Christian Colas.

Dr. Maria Iamandei de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti şi Dr. Emil Georgescu de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cereale şi Plante Tehnice Fundulea au tras un semnal de alarmă privind gravitatea atacurilor de Tanymecus şi au subliniat contribuţia institutelor de cercetare în procesul de combatere a dăunătorului.

 

Recomandările Alcedo privind analizele de apă şi sol au fost prezentate invitaţilor de Emilian Tudor, Şef laborator Alchimex.

“Pentru o dezvoltare mai bună a culturilor, Alcedo le recomandă fermierilor din România să efectueze analizele de apă şi sol. Compania oferă clienţilor săi acest serviciu pentru a evita producerea de daune asupra solului şi pentru a utiliza eficient îngrăşămintele şi produsele de protecţia plantelor. În primul rând, prin efectuarea analizelor de apă şi sol veţi achiziţiona corect îngrăşămintele, produsele de protecţia plantelor şi nu vă veţi risipi banii. Astfel, pentru a avea culturi şi producţii sănătoase este necesar ca o dată pe an să efectuaţi analizele agrochimice ale solului, dar şi ale sursei de apă. Este important de ştiut că de buna prelevare a probelor depinde şi rezultatul analizelor. În acest sens, probele trebuie să fie elocvente şi să reprezinte corect ceea ce există în sol sau în apă. În urma rezultatelor analizelor, specialiştii noştri vor face recomandări privind aplicarea tratamentelor pentru fiecare tip de sol şi cultură.

Pachetul de analize de sol propus de noi cuprinde conţinutul de humus, pH-ul, conductivitatea electrică, nutrienţii principali N,P,K şi secundari Ca, Mg în extract apos, textura solului, interpretarea rezultatelor şi alte recomandări. Preţul pachetului de analize de sol pentru 10 hectare este de 179 lei/probă + TVA. Pachetul de analize de apă oferit de Alcedo include salinitatea-conţinutul total de săruri solubile, principalii anioni şi cationi, raportul ionic, ionii toxici, echilibrul acido-bazic sau pH-ul, duritatea şi alcalinitatea, indicii de echilibru chimic şi stabilitatea carbonaţilor, precum şi culoarea. Trebuie ştiut că întotdeauna calitatea apei influenţează şi afectează eficienţa tratamentelor fitosanitare. Preţul pentru o probă de apă este de 155 lei/probă + TVA”, a menţionat Emilian Tudor.

Eugen Cîrstea, Senior Account Manager Michelin România le-a vorbit fermierilor despre Tehnologia Michelin Ultraflex, soluţia pentru o cultură sănătoasă.

Pentru sectorul agricol, Michelin produce anvelope pentru tractoare – XeoBib, AxioBib şi YieldBib, pentru combine – CerexBib, pentru mașini de stropit – SprayBib şi pentru remorci – CargoXBib. Tehnologia Michelin Ultraflex înseamnă presiune scăzută, compactare a solului mai redusă, protecție sporită a solului, recolte mai mari şi, în final, productivitate crescută. Tehnologia Michelin Ultraflex permite transportul unor sarcini mai mari la o presiune scăzută, până la 0,8 bar, ceea ce înseamnă tracțiune sporită și compactare mai redusă a solului.

Studiile arată că fenomenul de compactare a solului apare la valori de peste un bar a presiunii exercitate de mașinile și utilajele agricole asupra solului. Un grad mare de compactare a solului poate reduce productivitatea acestuia cu 30%-40%. Cea mai simplă soluție pentru a obține o presiune scăzută este creșterea volumului anvelopei, însă această variantă ridică probleme legate de dimensiune, montaj, cost şi de modificare a mașinilor agricole. Soluția inovatoare introdusă de Michelin odată cu tehnologia Ultraflex a fost creșterea flexibilității dinamice a anvelopelor, menținând o manevrabilitate ușoară și pe drumuri, unde mașinile agricole rulează cam 20%-40% din timp, cu viteze de până la 65 km/oră. Tehnologia Michelin Ultraflex, soluţia pentru o cultură sănătoasă, se identifică cu protecţia solului prin compactare scăzută, printr-o economie de carburant generată de patinarea redusă şi prin longevitate, graţie unei tracţiuni de excepţie”, a spus reprezentantul Michelin România, Eugen Cîrstea.

Reprezentanţii companiei Agri Alianţa, Pierre Corneloup şi Radu Nicu, au prezentat semănătoarea Sola şi maşina de erbicidat Caruelle, echipamente a căror performanţă se cuantifică în productivitatea culturilor agricole.

Punctul culminat al evenimentului a fost reprezentat de vizita efectuată în fermă, invitaţii având oportunitatea să vadă spaţiile de depozitare, halele, dar şi parcul de maşini şi utilaje agricole. Într-un cuvânt, invitaţii au luat pulsul şi modelul unei afaceri de succes!