KWS Semințe a lansat noul concept Clima Control3

În localitatea Vâlcelele din județul Călărași, s-a desfășurat prima secvență a «Taberei de control al secetei». Peste 200 fermieri, au asistat la o demonstrație de performanță pe mai multe nivele tehnologice ale hibrizilor de porumb KWS.

Conceptul Clima Control3 a venit ca răspuns la nevoia fermierului în ceea ce privește utilitatea în exploatațiile agricole a hibrizilor de porumb cu toleranță ridicată la secetă și arșiță în cele trei etape importante de dezvoltare ale plantei: înainte, în timpul și după înflorire.

Unele stadii de dezvoltare ale plantelor au loc în condiţii de temperaturi ridicate şi de secetă, care au drept rezultat cantităţi insuficiente de apă disponibilă sau utilă din sol pentru plante. Atunci când apa este greu de obţinut, plantele consumă mai multă energie pentru a se hidrata. Acest stres, cauzat de lipsa de apă şi nutrienţi, afectează sever producţiile.

Schimbările climatice constituie o mare provocare pentru producţia agricolă prin prezenţa tot mai crescută a temperaturilor ridicate, a perioadelor tot mai lungi de secetă şi alte condiţii climatice nefavorabile an după an. Dar de acum, fermierii pot să facă faţă acestor încercări.

 

Soluția KWS

Metodologia companiei a constat în abordarea clasică a încrucişării unor linii bine individualizate, dar foarte diferite, şi examinarea rezultatului segregării. Aceste operaţiuni sunt susţinute prin metode moderne de inginerie şi observare a procesului de hibridare în reţeaua de testare KWS. Astfel, pentru a oferi soluţii de top, KWS a înfiinţat mii de parcele de testare în întreaga Europă. De asemenea, compania a realizat experimente pentru a testa stresul pe care-l provoacă acest fenomen în diverse faze ale ciclului de viaţă al porumbului. Numărul ridicat de teste punctuale ne oferă informaţii despre comportamentul unităţilor cu suprafaţă mai mare. Cercetarea întreprinsă de compania KWS a condus, în final, la crearea Clima Control3 – grupul hibrizilor cu toleranţă ridicată la secetă.

În toate cele trei faze – înainte, în timpul şi după înflorit – hibrizii KWS minimizează riscul problemelor cauzate de secetă datorită rădăcinilor bine dezvoltate, capacităţii crescute de stocare a apei şi a unui control mai bun al pierderilor prin transpiraţie în timpul asimilării. Din aceste motive, hibrizii sunt capabili să-şi atingă potenţialul mai eficient decât alţii. Şi să optimizeze profitul dumneavoastră.

 

Conceptul Clima Control3

Clima Control3 este un grup special de hibrizi care sunt toleranţi la condiţii de stres.

Cum au dobândit această caracteristică? Printr-o serie de îmbunătăţiri, precum vigoarea timpurie, creşterea rapidă în primele stadii de dezvoltare, rădăcini mai profunde, mai multe rânduri de boabe, un număr ridicat de boabe, greutate mai mare a boabelor şi multe altele. Dar secretul stă într-o abordare globală, astfel că, alături de produse, compania oferă şi informaţii privind modul în care trebuie acţionat în secetă. Toate acestea vor conduce, în cele din urmă, la recolte mai ridicate, profituri mai bune şi sezoane reuşite. Dar, ce este mai important, prin acest nou concept KWS oferă fermierilor, un sprijin, în special când vine seceta.

„Noi, KWS, suntem o companie germană, de aceea studiem și analizăm foarte atent și cu maximă rigurozitate comportamentul fiecărui hibrid în diverse areale de cultură, ca să fim siguri că ei sunt perfect adaptați profilului pedoclimatic respectiv. De aceea, în ultimii ani, am acordat o deosebită atenție ameliorării materialului genetic pentru climatul temperat-continental, în care se află și țara noastră, deoarece România are și va avea un potențial uriaș din punct de vedere agricol”, a declarat Ion Voinea, Director Dezvoltare Produse KWS Semințe.

Grupul de hibrizi de porumb cu toleranță ridicată la secetă și arșiță Clima Control3 include 5 hibrizi care au deja un istoric în toate zonele de cultură din România, respectiv : KWS 2370 – grupa FAO 290, Kamparis – grupa FAO 390, Kapitolis – grupa FAO 410, Balasco – grupa FAO 420 (porumb pentru siloz), Konfites – grupa FAO 460, la care se adaugă un hibrid lansat anul acesta, care și-a demonstrat potențialul excelent de producție în diverse condiții de tehnologie, este vorba de KWS 4484 – grupa FAO 380.