Lanț alimentar integrat la Nojorid, judeţul Bihor

Comuna Nojorid din județul Bihor va avea, începând din 2018, cel mai mare depozit și centru de procesare a legumelor din țară, realizat de un agent economic şi cu susţinere financiară din fonduri europene. Valoarea proiectului se ridică la peste 6 milioane de euro. Obiectivul va crea astfel un lanț alimentar integrat prin realizarea de investiții în colectarea de legume proaspete, procesare, depozitare și comercializare.

Conform declaraţiilor directorului Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bihor, Cristian Buzlea proiectul reprezintă cea mai mare investiţie pe fonduri europene.

“Proiectul este cea mai mare investiție pe fonduri europene, pe PNDR – Programul Național de Dezvoltare Rurală, din țară și va fi construit în comuna Nojorid. Vorbim de un proiect frumos care îi va ajuta foarte mult pe tinerii fermieri legumicultori, în valorificarea produselor. Principala activitate va fi de frigerare, o metodă prin care se frigerează instant legumele mărunțite şi tocate. Capacitatea de procesare va fi de o sută de tone pe zi.

Această investiție explică și faptul că a crescut numărul proiectelor depuse din comuna Șinteu, o zonă de tradiție în cultivarea cartofului. Pentru că acest beneficiar a discutat deja cu producătorii din Șinteu pentru a produce cartofi. De la 10-20 de arii cât cultivau ei în mod obișnuit, au ajuns la două-trei hectare pe producător. Se pare că aceștia cultivă în baza unui contract de achiziție a cartofilor. Este un lucru foarte bun, pentru că le dă oamenilor din comună de lucru, în condițiile în care nu prea aveau alte posibilităţi. Pe lângă producția de cartofi de la Șinteu, investiţia de la Nojorid va avea capacitate să preia și să proceseze şi legumele din întreg județul Bihor, dar și din județele limitrofe,”, a subliniat Cristian Buzlea.