LAPAR a prezentat bilanţul activităţii pe anul 2016 în cadrul Adunării Generale

Ieri, 9 februarie a.c., Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a organizat, la Hotelul Intercontinental din Bucureşti, Adunarea Generală a membrilor asociaţiei, eveniment în cadrul căruia a fost prezentat bilanţul activităţii pe 2016, fiind dezbătute şi cele mai importante probleme din agricultura românească.

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România este o federaţie la nivel naţional, constituită în urmă cu 16 ani prin asocierea, liber consimţită, a asociaţiilor profesionale teritoriale din agricultură, dar şi a producătorilor agricoli implicaţi în acest sector.

În prezentarea bilanţului de activitate pe anul trecut, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, a evidențiat principalele inițiative ale organizației referitoare la crearea unui cod de bune practici în agricultură, a discutat despre modificările privind simplificarea Ordinului 619, constituirea Fondului mutual, accesarea mai eficientă a fondurilor din PNDR, dar şi despre alte probleme din sectorul agricol.

“O realizare de care pot să spun că sunt mândru este simplificarea Ordinului 619, devenind astfel mai operativ în rândul fermierilor, dar şi în instituţia APIA. Tot anul trecut am reuşit să modificăm acel Ordin de Bune Practici în care era interzisă administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot până la 1 martie, rămânând ca interdicţie numai gunoiul de grajd. Tot aici am obţinut aprobarea pentru amplasarea depozitelor de pesticide la 10 metri în incinta unei ferme, în loc de 200 de metri cum era prevăzut.

O altă problemă rezolvată a fost obţinerea derogării de la Comisia Europeana de folosire a neonicotinoidelor pentru tratamentul seminţei atât la culturile de toamnă, cât şi la cele de primăvară. Doresc să subliniez că privind acest aspect voi avea o discuţie la nivel de minister în care voi solicita găsirea unei soluţii pentru a putea cumpăra sămânţa direct tratată cu neonicotinoide, astfel să putem elimina încă de la semănat anumite riscuri. O altă iniţiativă a noastră a fost legată de mărirea procentului de avans din subvenţie de la 50 la 70%.

Totuşi, au mai existat și nereușite. Marele regret este faptul că nu s-a reușit modificarea legislației privind vânzarea terenului agricol către entitățile fizice și juridice străine și crearea unui program prin care fermierii români să fie încurajați să cumpere teren agricol”, a precizat liderul LAPAR.

De asemenea, Laurenţiu Baciu a trecut în revistă şi câteva dintre proiectele anului în curs. “Printre obiectivele acestui an se află câteva puncte de interes general, şi anume, implicarea în procesul de simplificare a procedurilor de accesare a fondurilor europene, definitivarea Codului de Bune Practici Agricole, menținerea utilizării neonicotinoidelor, implicarea activă în rezolvarea procesului de evidență cadastrală și de comasare a terenurilor agricole”, a spus preşedintele LAPAR.

Referitor la reluarea plăţilor către fermieri, Laurenţiu Baciu a subliniat că, potrivit informațiilor pe care le deține, până în luna martie nu se poate face nicio plată pentru subvențiile agricole.

“În continuare, oficialitățile statului nu au puterea să vă spună adevărul și vă mint din nou. Dacă discut cu foarte mulți colegi, toți vin cu câte o speță, de ce nu s-au mai continuat plățile sau de ce nu se fac plățile. Aflați că banii pentru plăți sunt blocați la Comisia Europeană, pentru că ministerul Agriculturii ar fi trebuit ca în luna noiembrie, după terminarea plăților, să facă o notificare la Comisia Europeană, dar aceasta nu a fost făcută. Când a venit noua conducere, s-au trezit că nu se pot face plățile. Așadar, toate vorbele pe care le mai auziți legate de subvenţii şi de începerea plăților sunt false și pot să vă spun că până în luna  martie nu se mai poate face nici o plată. Asta ca să știți adevărul.

Producătorii agricoli merg la APIA să se informeze şi funcţionarii de acolo nu au curajul să le spună adevărul. Găsesc întotdeuna o scuză sau pe altcineva vinovat. Vina aparține celor din minister, când spun minister mă refer la toţi cei din MADR, APIA și instituțiile subordonate”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.