Legii îmbunătățirilor funciare: noi reglementări

În Şedinţa Guvernului din 28 septembrie 2016 a fost adoptată o Hotărâre prin care se modifică normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, având în vedere faptul că aceasta a fost amendată prin modificări și completări legislative succesive, se precizează într-un comunicat MADR.

Normele metodologice de aplicare a acestei legi prevăd posibilitatea organizațiilor de îmbunătățiri funciare (OIF) de a formula cereri de transmitere fără plată a dreptului de proprietate asupra infrastructurii secundare de irigații aparținând domeniului privat al statului, în condițiile stabilite prin actul primar.
Se instituie astfel noi prevederi referitoare la infrastructura de îmbunătățiri funciare aparținând domeniului privat al unităților administrativ teritoriale, care se poate transfera în proprietatea organizațiilor sau federațiilor.

Este reglementată și transmiterea dreptului de folosință asupra terenului aferent infrastructurii secundare de irigații aparținând domeniului privat al statului, inclusiv asupra zonelor de protecție ale acestei infrastructuri. Tariful de livrare a apei pentru irigații cuprinde costul apei și costul de transport al apei, fiind incluse cheltuielile cu energia electrică și termică, renunțându-se la aplicarea tarifului anual.

În ceea ce privește procedura dizolvării organizațiilor de îmbunătățiri funciare, prin normele metodologice, se prevede destinația bunurilor obținute de organizațiile de îmbunătățiri funciare în temeiul Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004.