Leurda – Allium Ursinum este o plantă erbacee, perenă, care apare în perioada martie-aprilie de sub zăpadă. Leurda face parte din familia Allium, alături de ceapă, usturoi, praz, dar spre deosebire de surorile sale, ea crește doar în păduri. Este o plantă spontană care crește liberă, neinfluențată de mâna sau intervenția omului doar în regiunile sălbatice și nu poate fii cultivată în grădini cu ușurință.
Leurda este o plantă specifică bătrânului continent european și nu a putut fi aclimatizată în nicio altă regiune. Este o plantă care crește în zone umbroase, cu soluri umede, ușor acide, în special în pădurile de stejar, fag și frasin.
Leurda mai este cunoscută și sub denumirea de aiurdă, usturoiță, usturoi sălbatic, usturoi-de-pădure, ai sălbatic, leordă, leoardă sau usturoiul-ursului. Denumirea de usturoi îi este dată datorită mirosului specific asemănător usturoiul, dar și datorită conținutului de sulfură de metil alil regăsit și în usturoi. Se consideră că leurda este una din plantele care vestesc venirea primăverii, ea răsărind din pământul acoperit de zăpadă sau de frunze uscate imediat după ce apare ghiocelul și brândușa.
Se spune despre leurdă că este planta preferată a urșilor și a animalelor care au hibernat în sezonul rece, de aici și denumirea de usturoiul-ursului. Cercetătorii faunei au sesizat faptul că leurda este căutată de urși după sezonul de hibernare deoarece aceste animale au nevoie de o cură bogată în vitamine și minerale, dar cu efect detoxifiant.
Deși leurda a fost pe nedrept ignorată o bună perioadă de timp, totuși ea a fost recunoscută ca plantă de hrană și de leac în Europa încă din mezolitic (Danemarca) și neolitic (Suedia). De asemenea, leurda a fost întâlnită și în tratamentele naturiste și în rețele culinare ale romanilor, iar dacii o foloseau cu scopul depurativ, detoxifiant și de protejare a rinichilor.În Europa se regăsește în majoritatea zonelor de păduri. La noi în țară aria de răspândire cea mai mare a leurdei este în zona Munteniei, Transilvaniei și sudul Moldovei. Se găsește și în zona Banatului montan.
Leurda se formează din bulbi comestibili lunguieți, cu membrane albe și transparente care se pot culege din august până în octombrie. Delicioasele frunze care sunt recomandate să se folosească în sezonul de primăvara (martie-aprilie) înainte de apariția florilor leurdei, atunci când au culoarea verde proaspăt. Frunzele sunt lanceolate, lucioase, foarte bogate în carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru, sulfură de alil şi proteine. Tulpina netedă, de un verde deschis, împreună cu potirul alb ajung până la o înălțime de 30-40 de cm. După apariția florilor mici și albe, în perioda mai-iunie, frunzele își mai pierd din proprietățile curative și se schimbă în culoarea verde închis.
Leurda este recunoscută și apreciată în momentul de față pentru proprietățile sale hipocolesterice, stomahice, antibacteriene, viermifungice, depurative, diuretice, hemostatice, bacteriostatice. Preparatele din această plantă curăță sângele, ficatul, stomacul, intestinele, rinichii.
Iată câteva din cele mai recunoscute beneficii aduse de consumul Leurdei: Detoxifierea organismului; Susține imunitatea și are efect antitumoral; Îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive ale creierului; Sprijină buna funcționare cardiacă, circulatorie și sanguină; Susține sănătatea sistemului respirator; Combate afecțiunile gastro-intestinale și intoxicațiile; Susține aparatul urinar; Combate reumatismul, durerile articulare și previne osteoporoza; Împiedică îmbătrânirea; Susține sănătatea pielii; Combate micozele; Înlătură efecte nocive ale fumatului și nicotinei.
Leurda este considerată unul dintre cele mai puternice remedii din farmacia naturii. Consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acţionează favorabil în numeroase afecţiuni. În urma unor studii efectuate în laboratoarele din Germania, leurda a fost declarată “Planta mileniului trei” pentru multiplele sale efecte benefice asupra organismului nostru. În prezent, leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul.