LIMAGRAIN, FLOAREA SOARELUI CLEARFIELD PLUS

În anul 2013 LIMAGRAIN începea o fructoasă colaborare cu, compania BASF prin producerea hibrizilor de tip Suneo-Clearfield, o soluție inovatoare pentru combaterea buruienilor și, de asemenea, o dublă protecție împotriva parazitului Orobanche Cumana, protecție genetică până la rasa G, a hibridului și protecția chimică oferită de erbicidul Pulsar.

De atunci lucrurile au evoluat foarte mult și în anul 2015 LIMAGRAIN vine pe piață cu hibrizi de tip Clearfield Plus, de asemenea, împreună cu, compania BASF. Hibrizii de tip Clearfield Plus, sunt hibrizi de generație nouă, cu un ridicat potențial de producție, cu un conținut ridicat în ulei și adaptați pentru toate condițiile pedoclimatice favorabile culturii de floarea soarelui din țara noastră. Trebuie amintit faptul că toți hibrizii Limagrain, înainte de intrarea în piață au fost testați pe o perioadă de cel puțin trei ani în toate zonele de cultuă ale florii soarelui din România, atât în centrele de testare ISTIS, cât și în câmpurile experimentale LIMAGRAIN.

Pe lângă potențialul de producție ridicat hibrizii de tip Clearfield Plus, se diferențiază și prin faptul că fenomenul de „yellow flash’’ (ușoara îngălbenire a frunzelor după aplicarea erbicidului) dispare aproape complet, stresul plantei după aplicarea erbicidului este mult mai mic decat la hibrizii Suneo Clearfield.

Doza de aplicare a erbicidului Pulsar Plus s-a modificat față de erbicidul Pulsar 40 aceasta fiind variabilă de la 1,2l /ha, până la 2 l/ha, în funcție de buruienile existente în cultură și de prezența parazitului Orobanche Cumana. Stadiul de aplicare este de la 2 până la 8 frunze ale culturii de floarea soarelui, respectiv 6-8 frunze în situația în care se dorește combaterea parazitului Orobanche Cumana.

Cei mai cunoscuți hibrizi Clearfield Plus ai companiei Limagrain sunt: LG 50.635 CLP, LG 55.55 CLP, LG 56.71 CLP, LG 54.61 CLP.

LG 50.635 CLP, hibrid de generație nouă, care a fost lansat anul trecut. Este un hibrid semitimpuriu, de talie medie cu un sistem foliar bogat și cu o foarte bună vigoare la pornirea în vegetație. Capitul de dimensiuni mari cu poziție aplecată. Are o foarte bună toleranță la bolile specifice în special la Phoma si Phomopsis, dar ce este cel mai important, are rezistență genetică la toate rasele de mană cunoscute în Romania, rezistență dată de gene prezente în ambele forme parentale.

Hibridul are semințe mari, de culoare neagră, cu MMB de 60-65g și cu MH 40-42kg/hl. Conținutul în ulei 45-46%. Recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură a florii soarelui din România. Densitate recomandată 50-55.000pl/ha.

LG 55.55 CLP, un hibrid semitimpuriu cu o perioadă de vegetație de 126-128 de zile, cu înflorire timpurie și plante de talie medie. Calatidiul este de dimensiuni mari, bine fecundat, cu poziție semiaplecată. Are o toleranță foarte bună la Sclerotinia de capitul, dar și la Verticillium. De asemenea, are rezistență genetică la toate rasele de mană cunoscute în România.

Semințele sunt de dimensiuni mari, MMB 62-64 gr si MH 46-48 kg/hl. Conținut în ulei 46-47%. Hibrid recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură a florii soarelui, dar cu rezultate excelente în zonele secetoase și aride. Densitate recomandată 50-55.000 pl/ha.

LG 54.61 CLP, este un hibrid timpuriu, cel mai timpuriu hibrid al companiei LIMAGRAIN, care se pretează a fi cultivat și în sistem succesiv sau pentru semănat tardiv (în cazurile în care semănatul nu s-a putut efectua în epoca optimă din diferite motive. Este un hibrid de talie medie (nu este susceptibil la cădere), cu o vigoare foarte bună la răsărire, cu înflorire foarte timpurie, aproximativ 68-70 zile de la semănat. Acest lucru ajută foarte mult hibridul LG 54.61 CLP, deoarece perioada de înflorire, nu coincide cu perioada temeperaturilor ridicate și a secetei din timpul verilor. De asemenea, și acest hibrid are rezistență genetică la toate rasele de mană cunoscute în țara noastră și o toleranță foarte bună la Phoma, Phomopsis și Verticillium.

MMB 62-66 gr, MH 40-42 kg/hl. Conținut în ulei 46-47%. Densitate recomandată 55 – 57.000 pl/ha

Pentru a atinge cel mai ridicat potențial de producție al hibrizilor, compania LIMAGRAIN recomandă fermierilor să respecte îndeaproape verigile tehnologice, în principal semăntul în epoca optimă și densitatea recomandată. De asemenea, mare atenție la fertilizarea cu azot, dozele ridicate și unilaterale de azot au un efect negativ asupra conținutului de ulei, sensibilizând în același timp plantele la boli.

 

 

Adelin Damian

Product Manager Limagrain România

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*