
Adoptarea unor măsuri agrotehnice eficiente este importantă pentru pentru dezvoltarea corectă a plantelor, prevenirea și combaterea agenților patogeni dar și pentru obținerea unor recolte mari și de calitate. Principalele lucrări agrotehnice necesare pentru cultura de cartofi sunt: irigarea, fertilizarea, rotația culturilor și igiena fitosanitară.

Irigarea
Cultura cartofului are cerințe mari de apă pe întreaga perioadă de vegetaţie. Umiditatea optimă a aerului trebuie să fie de 75-80%. Norma de udare diferă în funcție de tipul de sol, climă și nevoie de apă a soiului cultivat. Umiditatea din sol variază între 250 și 390 mm precipitații.
Fertilizarea, factor esențial pentru un randament bun
Pentru fiecare 1.000 kg tuberculi şi biomasa epigee aferentă, cartoful consumă în medie 5 kg azot – N, 3 kg pentaoxid de fosfor – P2O5, 8 kg oxid de potasiu – K2O, 3 kg oxid de calciu – CaO şi 1 kg oxid de magneziu – MgO.
În ceea ce privește fertilizarea minerală, după leguminoase perene, doza de azot se reduce cu 20-30 kg/ha şi se măreşte doza de fosfor cu 20 kg/ha. După leguminoase anuale, doza de azot se reduce cu 10-20 kg/ha şi se măreşte doza de fosfor cu 15 kg/ha. După plante tehnice, doza de azot şi fosfor se măreşte cu 10-20 kg/ha.
Schema fertilizare cartof
Cele mai recomandate îngrăşăminte chimice cu azot sunt nitrocalcarul şi ureea pe solurile acide, iar pe cele neutre azotatul de amoniu şi ureea. Îngrăşămintele simple cu P şi cu K se aplică înainte de efectuarea arăturii. Cele cu N se aplică primăvara la pregătirea solului pentru plantare şi din nou la 10-35 zile după răsărire. Îngrăşămintele complexe se pot aplica atât la plantare, cât și în vegetaţie.
În ceea ce privește schema fertilizare cartof cu gunoi de grajd, ea este prielnică soiurilor timpurii, fiind bine valorificată și de către soiurile tardive. Se recomandă cantităţi de 20-40 t/ha gunoi de grajd şi se reduc dozele de îngrăşăminte chimice cu 2 kg N, 1 kg P2O5 şi 2,5 kg K2O pentru fiecare tonă de gunoi de grajd aplicată.
Rotația culturilor
Cartoful preferă solul reavăn si nu suportă monocultura. De aceea, se impune o rotație a culturii de cartof de 2-4 ani cu alte culturi premergătoare precum: grâu, orz, ovăz, porumb, mazăre, varză, ceapă, care să atragă inamicii naturali ai gândacului din Colorado (păsări și alți gândaci de pământ sau buburuze).