MADR, preocupat de sectorul orezului

În data de 1 februarie a.c., Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat la întâlnirea cu procesatorii și cultivatorii de orez. Întâlnirea a avut ca scop cunoașterea problemelor cu care se confruntă acest sector în vederea identificării soluțiilor pentru a veni în sprijinul acestora.

Cultura de orez din România este susținută prin politicile agricole promovate de MADR, aceasta ocupând în prezent 8.360 hectare cultivate, deși există suprafețe pretabile pentru cultura orezului în toată lunca Dunării. Pentru a cunoaște problemele cu care se confruntă acest sector și ținând cont de viitorul Politicii Agricole Comune, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a inițiat această întâlnire cu reprezentanți Institutului de Cercetare de la Brăila, precum și cu procesatorii și cultivatorii de orez din România.

Principalele probleme semnalate în cadrul ședinței au făcut referire la lipsa erbicidelor omologate pe piața din România, fapt ce duce la scăderea producției și diminuarea veniturilor producătorilor. În acest sens, doamna Doina Băiculescu, directorul Autorității Naționale Fitosanitare, i-a asigurat de toată disponibilitatea instituției pe care o reprezintă pentru a găsi posibilitățile legale pentru  a-i sprijini pe cultivatori.

Printre temele abordate s-au mai regăsit: plata pentru sprijinul cuplat, prețul de vânzare al orezului, perspectivele pentru acest sector după 2020, realizarea unor investiții prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, importanța acordării la timp a subvențiilor APIA, dar și valorificarea producției locale de orez pe piața românească. Majoritatea celor prezenți a semnalat importanța reabilitării de sectorului de irigații și al desecării, încurajându-se astfel creșterea producției.

De asemenea, s-a discutat necesitatea conturării unui punct de vedere comun privind importurile de orez din țări terțe, care va trebui susținut alături de restul agricultorilor din UE în vederea protejării cultivatorilor europeni de orez.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*