Astăzi, 11 septembrie 2024, redactorii Business Press Agricol și Cotidianul Agricol au participat la cea de a XV-a ediție a evenimentului Ziua Porumbului, organizat de FAPPR și desfășurat la ferma Elsit din Orezu, județul Ialomița. Ziua Porumbului s-a impus ca una dintre cele mai importante și consacrate manifestări agricole din România, mii de fermieri profesioniști și specialiști au participat la eveniment.
Ediția din acest an este una excepțională, care își propune să aducă în prim plan, pe lângă importanța culturii de porumb la nivelul țării noastre, și îngrijorarea fermierilor cu privire la tendința de scădere accelerată a suprafețelor cultivate cu porumb atât la nivel național cât și la nivel european.
În cadrul evenimentului a avut loc și Conferința Națională dedicată Managementului riscurilor în agricultură, o dezbatere onestă despre efectele schimbărilor climatice asupra activităților agricole, cu accent pe cultivarea porumbului și cât de urgentă și necesară este o strategie incluzivă privind managementul riscurilor în agricultură.
Evenimentul deschis tuturor celor interesați de viitorul agriculturii și reprezintă o oportunitate ideală pentru schimbul de idei, formarea de noi parteneriate și identificarea unor soluții inovatoare pentru o agricultură sustenabilă în România.
Fermierii și specialiștii din domeniul agricol au avut ocazia să interacționeze direct cu reprezentanți ai companiilor de profil și să exploreze noi oportunități de dezvoltare a fermelor, discuțiile axându-se în special pe teme esențiale pentru viitorul agriculturii, cum ar fi digitalizarea, soluțiile de irigații și protecția culturilor în fața schimbărilor climatice.
Tema principală a ediției din 2024 a fost managementul riscurilor în agricultură, un subiect de mare interes în contextul schimbărilor climatice, specialiștii și experții au furnizat soluții și strategii eficiente pentru reducerea impactului climatic asupra culturilor agricole.
La Ziua Porumbului 2024 au fost prezentate celor mai noi tehnologii și inovații dedicate culturii de porumb. Participanții au asistat la prezentări și discuții aplicate de la pregătirea solului până la recoltare, în cadrul cărora specialiștii au împărtășit soluții practice și tehnologii moderne.
Companiile prezente au oferit fermierilor informații despre semințe adaptate, fertilizare și protecția culturilor, în timp ce platformele experimentale au demonstrat potențialul hibrizilor adaptați la condiții climatice dificile.